Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 17-09-2019 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotarare privind aprobarea Strategiei de transformare digitala pentru Municipiul Arad - initiativa primarului
Nr. 71320/17.09.2019
Bibarţ Călin, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, republicată, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de marţi, 17.09.2019, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de transformare digitală pentru Municipiul Arad – iniţiativa primarului
Până la data de 27.09.2019, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 18.09.2019, între orele 8,00 - 18,00 Luni- Joi şi 08:00-16:00 Vineri, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
Bibarţ Călin
ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD AVIZAT:
SECRETAR GENERAL,
MUNICIPIUL ARAD Lilioara Stepanescu
CONSILIUL LOCAL
PROIECT
Nr. 455/17.09.2019
HOTĂRÂREA nr._____
din _________________2019
privind aprobarea Strategiei de transformare digitală pentru Municipiul Arad
Având în vedere inițiativa Primarului Municipiului Arad, exprimată prin Referatul de aprobare înregistrat cu nr. 71273/17.09.2019,
Analizând Raportul de specialitate înregistrat cu nr. 71274/17.09.2019;
Luând în considerare prevederile art. 37 alin. (1) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Arad;
Analizând avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Arad;
În temeiul drepturilor conferite de art. 129 alin. (1) și alin. (2) lit. b), alin. (4) lit. e), alin. (14), art. 139 alin. (1) și art. 196 alin. (1) lit. (a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ,
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI ARAD
H O T Ă R Ă Ş T E:
Art. 1. Se aprobă „Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad”, conform documentației anexate, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. Prezenta hotărâre se duce la îndeplinire de către Primarul Municipiului Arad, prin serviciile de specialitate din aparatul propriu și se comunică celor interesați prin Serviciul Administrație Publică Locală.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,
SECRETAR GENERAL,
SPED
Red./Dact. Laura Bocancios Cod PMA-S4-01
PRIMARUL MUNICIPIULUI ARAD
Nr. 71273 / 17.09.2019
În temeiul prevederilor articolului 136, alin (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ și ale Regulamentului de Organizare și Funcționare al Consiliului Local al Municipiului Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 149/2012, propun aprobarea, de către Consiliul Local al Municipiului Arad a proiectului de hotărâre cu următorul obiect: aprobarea „Strategiei de transformare digitală pentru Municipiul Arad”, în susținerea căruia formulez următorul:
REFERAT DE APROBARE
Municipiul Arad se numără printre cele 15 orașe care au participat la Programul „Digital Cities Challenge”, susținut de Comisia Europeană, vizând creșterea bunăstării sociale și a performanței economice prin stimularea utilizării extinse a tehnologiilor digitale.
În cadrul acestui program, derulat în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019, în parteneriat cu cele două universități locale și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad, a fost elaborată „Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad”, cu sprijinul unor experți desemnați de Comisia Europeană și prin consultarea părților interesate din rândul comunității.
Strategia reflectă nevoile de dezvoltare identificate de comunitatea arădeană și este orientată spre educația în domeniul tehnologiilor digitale, dezvoltarea abilităților și accesul la servicii digitale pentru populație. Cele trei direcții principale ale strategiei sunt: date deschise, educație și inovare.
„Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad” propune un set 12 de activități specifice, la care se adaugă 2 activități-pilot, menite să conducă la realizarea celor 6 obiective operaționale definite cu scopul ca Aradul să-și reînnoiască atractivitatea pentru propriii cetățeni, în mod special pentru tinerele generații, și să-și sporească potențialul de dezvoltare, prin alinierea la economia digitală.
Prin „Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad”, administrația locală propune un cadru de colaborare cu comunitatea, cu mediul academic și mediul de afaceri, pentru a contribui împreună la creșterea calității vieții locuitorilor prin adoptarea unor soluții digitale.
Având în vedere cele de mai sus, propun:
Adoptarea de către Consiliul Local al Municipiului Arad a unei hotărâri privind: aprobarea „Strategiei de transformare digitată pentru Municipiul Arad”.
PRIMAR,
Călin Bibarț
PRIMĂRIA MUNICIPIUL ARAD
DIRECȚIA TEHNICĂ - Serviciul Programe Europene de Dezvoltare
Nr. 71274 /17.09.2019
RAPORT DE SPECIALITATE
Referitor la: Referatul de aprobare înregistrat cu nr. 71273/17.09.2019 al domnului Călin Bibarț, Primarul Municipiului Arad
Obiect: Propunerea privind aprobarea „Strategiei de transformare digitală pentru Municipiul Arad”.
1. Elaborarea Strategiei în cadrul Programului european „Digital Cities Challenge”
„Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad” a fost elaborată în cadrul Programului european „Digital Cities Challenge” („Provocarea orașelor digitale”), în conformitate cu formatul standard și îndrumările primite de la coordonatorii programului, cu sprijinul de specialitate al experților desemnați și prin consultarea pe plan local a părților interesate.
În cadrul programului „Digital Cities Challenge”, Municipiul Arad a fost selectat de Comisia Europeană printre cele 15 orașe care au beneficiat de consultanță personalizată de înalt nivel pentru elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii locale de transformare digitală, ce vizează creșterea economică și bunăstarea socială. La competiție au participat 92 de orașe din 23 de state membre. La program au mai participat 20 de orașe-partener și 6 orașe-mentor.
Programul s-a derulat în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019, iar strategiile orașelor participante au fost aprobate de Comisia Europeană și publicate pe site-ul „Digital Cities Challenge” în luna iulie 2019. Pentru Arad, implementarea programului a demarat în luna mai 2018, cu prima întâlnire de instruire (Bruxelles, 16 - 17 mai 2018) și s-a încheiat în luna iunie 2019, cu conferința finală în cadrul căreia au fost prezentate strategiile orașelor (Bruxelles, 5 iunie 2019).
Etapele de elaborare a strategiei au presupus și transmiterea următoarelor rapoarte către Comisia Europeană: Raport inițial de evaluare, Raport privind Strategia, Raport privind Foaia de parcurs, alte rapoarte tehnice, informări, prezentări.
„Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad” a fost dezvoltată conform unei metodologii definite de Comisia Europeană și puse la dispoziția orașelor participante la Programul „Digital Cities Challenge” („Metodologia traiectoriei de transformare digitală”). Pașii parcurși au fost următorii:
- Pasul 0 – Faza pregătitoare (autoevaluare, instruire)
- Pasul 1 – Stabilirea viziunii și ambiției digitale pentru oraș
- Pasul 2 – Dezvoltarea strategiei
- Pasul 3 – Stabilirea Foii de parcurs
- Pasul 4 – Monitorizare și implementare
Primăria Municipiului Arad a implementat acest proiect în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad.
Consultanța de specialitate a fost acordată de către dna Daniela Florea, expert coordonator desemnat de Comisia Europeană, prof. dr. ing Mariana Nagy, expert local, dl. Julian Tait, expert tematic și dna Irene Lopez de Vallejo, expert tematic.
Echipa locală care a contribuit la realizarea strategiei este formată din reprezentanți ai administrației locale, ai mediului de afaceri, ai comunității IT, ai mediului academic și ai unor instituții de cultură. Lista completă a persoanelor consultate se regăsește în Anexa V a „Strategiei de transformare digitală pentru Municipiul Arad”.
Seria consultărilor locale pentru elaborarea „Strategiei de transformare digitală pentru Municipiul Arad” a cuprins:
- Vizita de evaluare a expertului coordonator 12 - 13 iunie 2018;
- 4 ateliere de lucru locale:
1. „Viziune și ambiție digitală pentru Arad” - Universitatea „Aurel Vlaicu”, 30 august 2018;
2. „Strategie digitală pentru Arad (1)”- Primăria Municipiului Arad, 16 noiembrie 2018;
3. „Strategie digitală pentru Arad (2)”- Primăria Municipiului Arad, 12 decembrie 2018;
4. „Plan de acţiune pentru transformarea digitală a Aradului” – Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad, 28 februarie 2019.
Consultările locale au pornit de la analiza rezultatelor unui chestionar online de autoevaluare (Self Assessment Tool), derulat în perioada mai - august 2018, care a vizat următoarele 9 domenii: (1) Gradul de maturitate digitală, (2) Leadership-ul și structura de guvernanță în domeniul digital, (3) Economia locală, (4) Utilizarea soluțiilor digitale în companiile locale, (5) Comunitatea digitală, (6) Infrastructura digitală, (7) Soluții digitale în sprijinul mediului de afaceri, (8) Date digitale, (9) Abilități digitale pentru o economie competitivă (9).
Structura acestui chestionar reflectă domeniile vizate de Programul „Digital Cities Challenge” susținut de Comisia Europeană, conform căreia scopul strategiilor digitale este acela de a „dezvolta și implementa politici digitale care pot transforma viața de zi cu zi pentru cetățeni și mediul de afaceri”.
2. Formatul și conținutul strategiei
Strategia a fost elaborată pe baza instrucțiunilor din Manualul pentru reprezentanții orașelor participante la Programul „Digital Cities Challenge”, în formatul standard pus la dispoziție în cadrul programului.
Modelul pe baza căruia cele 15 orașe participante și-au realizat strategiile cuprinde orientări clare privind formatul (titlul strategiei, titlurile și cuprinsul capitolelor și al anexelor, numărul maxim de pagini pentru fiecare capitol și subcapitol, formatul tabelelor, prezentarea grafică etc.), precum și indicații privind conținutul (o descriere standard a programului, un cuprins standard, indicații de completare a informațiilor în fiecare capitol și subcapitol, numărul de obiective și activități propuse, tipul acestora, formatul indicatorilor cheie de performanță, adoptarea unui slogan, a unei declarații de misiune și a unor declarații de ambiție, crearea unui cadru de guvernanță etc.).
Pornind de la analiza situației actuale și identificarea nevoilor pentru dezvoltarea locală, în cadrul consultărilor organizate de Primăria Municipiului Arad au fost stabilite obiectivele și activitățile propuse pentru transformarea digitală a Aradului.
Contribuțiile părților interesate au fost sintetizate într-o Declarație de misiune și 4 Ambiții - fiecare cu câte patru sub-secțiuni. Pentru îndeplinirea acestora, au fost identificate 6 obiective operaționale și a fost întocmită o Foaie de parcurs ce cuprinde 12 activități specifice și 2 activități-pilot, corespunzătoare celor 6 obiective operaționale.
Totodată, grupul de lucru a constatat că se pot defini două tipuri de obiective operaționale: obiective care, prin specificul lor, au legătură cu activități și responsabilități ale Primăriei, și obiective comune ce pot fi îndeplinite doar prin colaborarea dintre Primărie și alți actori locali.
Pentru fiecare activitate au fost stabiliți indicatori cheie de performanță. De asemenea, a fost definită schema de guvernanță a Strategiei de transformare digitală.
Conform cerințelor programului, strategia a fost elaborată în limba engleză și tradusă ulterior în limba română. Strategia a fost supusă verificării experților desemnați de Comisia Europeană, care au formulat observații și propuneri de îmbunătățire. După finalizarea documentului, acesta a fost aprobat și publicat pe site-ul „Digital Cities Challenge” (https://www.digitallytransformyourregion.eu).
Orientarea Strategiei digitale a Aradului este îndreptată spre educația în domeniul tehnologiilor digitale, dezvoltarea abilităților și accesul la servicii digitale pentru populație în general. Acest lucru se poate realiza prin modernizarea activității primăriei și colaborarea cu comunitatea, cu instituțiile locale de învățământ și cultură și cu mediul de afaceri. Cele trei direcții principale ale strategiei – date deschise, educație și inovare – susținute de o finanțare corespunzătoare, pot contribui la îmbunătățirea performanței economice și a calității vieții, și totodată la o schimbare majoră a identității Aradului,
Celelalte strategii adoptate de Municipiul Arad sunt complementare și vor beneficia direct de Strategia de transformare digitală, prin implementarea de soluții digitale în domenii precum serviciile publice, mobilitatea, dezvoltarea urbană, protecția mediului, eficiența energetică, educația, cultura, patrimoniul, promovarea turismului ș.a.
Având în vedere cele prezentate mai sus,
PROPUNEM
adoptarea unei hotărâri de consiliu cu următorul obiect: aprobarea Strategiei de transformare digitală pentru Municipiul Arad
Director executiv
Elena Portaru
SPED
Red./Dact. L.B./L.B.
Șef serviciu
Laura Bocancios
Viza Serviciului Juridic-Contencios
Nume prenume________________
Semnătura____________________