Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 16-08-2005 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 161/2002 - sistemul de parcare cu plată în municipiul Arad
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de marţi, 16.08.2005, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele proiecte de hotărâri:
1. Proiect de hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea nr. 54/2005 – tarifele pentru spaţii cu altă destinaţie decât ceea de locuinţă – iniţiativa d-lui consilier Ovidiu Moşneag.
2. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 161/2002 –sistemul de parcare cu plată în municipiul Arad – iniţiativa d-lui consilier Emanoil Voicu
Până la data de 29.08.2005, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 16.08.2005, între orele 8,00-20,00, la Serviciul Relaţii Publice, camera 5.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste proiecte de hotărâri, care poate fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro
P R I M A R
ing.Gheorghe Falcă
R O M Â N I A P R O I E C T A v i z a t
JUDETUL ARAD S E C R E T A R
MUNICIPIUL ARAD Doina Paul
CONSILIUL LOCAL
H O T Ă R Â R E A nr._______
din ___________________2005
cu privire la modificarea şi completarea Hotărârii nr. 161/2002,
de aprobare a regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare
cu plată în municipiul Arad
Consiliul Local al Municipiului Arad,
Având în vedere:
-initiativa domnului Emanoil Voicu, consilier local, exprimată prin expunerea de motive înregistrată cu nr._______ din _________;
-raportul Direcţiei Tehnice nr.______ din ________;
-avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Arad;
-prevederile Legii nr. 219/1998, privind concesiunile;
-prevederile OG 2/2001, aprobată prin Legea nr. 180/2002, privind regimul juridic al contravenţiilor;
-OG 43/1997, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind regimul drumurilor;
-OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice;
În temeiul drepturilor conferite prin art. 38 alin.(2) lit."f", lit."g" şi art. 46 din Legea nr.215/2001, a administraţiei publice locale, adoptă prezenta
H O T Ă R Â R E
Art.1.Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă anexele 1 şi 3 ale Hotărârii nr. 161/2002
a Consiliului Local al Municipiului Arad, cu modificările şi completările ulterioare, privind regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad.
Art.2.(1) Se aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad şi lista de preţuri şi tarife aplicabile conform anexelor la prezenta hotărâre.
(2) Anexele aprobate potrivit alin. (1) devin anexa 1 şi, respectiv, anexa 3 a Hotărârii nr. 161/2002, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta hotărâre.
Art.3.Se aprobă modelul procesului-verbal de contravenţie şi modelul actului constatator, prevăzute în anexele 4 şi 5 la prezenta hotărâre.
Art.4. Contractul de concesiune încheiat cu SC BELSIRIM AUTOMOTIVE SRL Arad se modifică în mod corespunzător.
Art.5. (1)Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 10 zile de la data aducerii la cunoştinţă publică.
(2)Publicitatea prezentei hotărâri se asigură prin afişare la sediul Primăriei Municipiului Arad, prin publicare în presa locală şi prin alte mijloace de informare a cetăţenilor.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ S E C R E T A R
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI ARAD
Direcţia TEHNICĂ
Nr. __________ din ____________-
R A P O R T
privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 161/2002
de aprobare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad
Prezentul proiect de hotărâre propune modificarea substanţială a Hotărârii nr. 161/2002 şi completarea acesteia cu unele prevederi.
Din punct de vedere juridic: proiectul poate fi supus aprobării Consiliului Local, deoarece toate modificările şi completările se încadrează în prevederile legale în vigoare, pe de o parte, iar, pe de altă parte, au fost acceptate de concesionar.
Sistemul sancţionator reglementat de Regulamentul supus modificării prin prezentul proiect se aplică prin blocarea roţilor şi ridicarea autovehiculelor celor care nu respectă reglementările locale privind parcarea. Sistemul nu a fost agreat, solicitându-se adesea modificarea lui.
Alternativa este implementarea unui sistem sancţionator, astfel cum este reglementat prin OG 2/2001, aprobată prin Legea nr. 180/2002, privind regimul juridic al contravenţiilor.
Astfel, faptele care potrivit reglementărilor locale, emise în baza competenţelor generale date consiliilor locale prin OG 43/1997, privind regimul drumurilor, OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, OG 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, constituie contravenţie, se sancţionează cu amendă.
Procedura de constatare a săvârşirii faptei, de aplicare a sancţiunii, este stabilită în proiectul regulamentului, în concordanţă cu prevederile legii privind contravenţiile.
După săvârşirea unor contravenţii, actele şi faptele care se succed sunt următoarele: constatarea faptei, aplicarea taxei de penalizare, încasarea acesteia, eventual ridicarea, transportul şi depozitarea autovehiculului şi, când este cazul, urmărirea şi executarea silită.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de împuterniciţii primarului, în condiţiile legii şi ale Regulamentului. Pentru aceste activităţi, care constituie un serviciu prestat, se stabilesc tarife aprobate de consiliul local.
Încasarea, urmărirea şi executarea silită sunt în sarcina organului fiscal, aceasta deoarece taxa de penalizare constituie venit la bugetul local.
Din punct de vedere economic, noul sistem va determina modificări în ceea ce priveşte încasările şi implicit, plăţile efectuate cu titlu de redevenţă, deoarece, pe de o parte, încasarea, urmărirea şi executarea silită nu se pot realiza în proporţie de 100%, iar, pe de altă parte, unele elemente de venit care compuneau baza de calcul pentru redevenţă, nu vor mai exista.
În proiectul prezentat se propune şi procedura de ridicare a autovehiculelor, în condiţiile prevederilor Codului Rutier. Considerăm oportună introducerea acestor prevederi în regulament, având în vedere solicitarea Poliţiei, în sensul de a se indica, recomanda o firmă specializată în acest sens.
VICEPRIMAR DIRECTOR EXECUTIV
CONSILIER CONSILIER JURIDIC
Emanoil VOICU
consilier local
Nr. __________ din __________2005
EXPUNERE DE MOTIVE
privind necesitatea modificării Hotărârii nr. 161/2002, de aprobare a regulamentului
de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad
Având în vedere:
-Hotărârea nr.161/2002, prin care s-a aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad;
-faptul că, prin Sentinţa Civilă nr. 403/2003, pronunţată de Tribunalul Arad, în dosarul nr.565/2003, s-a dispus anularea unor prevederi ale Regulamentului;
-obligaţiile contractuale ale Consiliului Local, stabilite ca urmare a executării Hotărârii nr. 161/2002, pe de o parte, dar şi necesitatea menţinerii unui sistem ordonat, prin care să se asigure fluenţa circulaţiei autovehiculelor în oraş,
P R O P U N
Adoptarea unei hotărâri de modificare a Hotărârii nr. 161/2003 în sensul:
• introducerii unui sistemul sancţionator reglementat de OG 2/2001, aprobată prin Legea nr.180/2002;
• reglementării modalităţii de ridicare a autovehiculelor care au fost parcate neregulamentar, în condiţiile art.61 din OG 195/2003, la solicitarea Poliţiei;
• reglementarea facilităţilor care se pot acorda;
Pentru coerenţa actului propus, este necesară şi oportună reformularea textelor iniţiale, prin aranjarea şi structurarea textelor astfel încât să fie accesibile şi clare.
Emanoil VOICU
consilier local
ANEXA 1 la H.C.L.M. nr.161/2002 modificată
REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A SISTEMULUI DE PARCARE
(ROFSP) CU PLATĂ ÎN MUNICIPIUL ARAD
Prezentul Regulament se emite în baza competenţelor generale pe care le are autoritatea publică locală, în calitate de administrator al drumurilor din municipiul Arad, în scopul asigurării desfăşurării fluente a circulaţiei autovehiculelor.
CAP. I. DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1. (1) În sensul prezentului Regulament parcările sunt spaţiile special amenajate, delimitate prin marcaje orizontale, perpendiculare sau oblice faţă de marginea părţii carosabile a drumului şi semnalizate prin indicatoare cu simbolul „parcare“ P.
(2) Parcările, astfel cum au fost definite în alin. (1) se amenajează şi în afara părţii carosabile, delimitată prin linie continuă aplicată pe întreaga lungime a zonelor de parcare, stabilite în concordanţă cu prevederile O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi ale Regulamentului de aplicare a acesteia.
Art. 2. Parcările din municipiul Arad pot fi utilizate doar cu plată, datorată în intervalul de timp reglementat de prezentul Regulament.
CAP. II PROGRAM DE FUNCŢIONARE A PARCĂRILOR ÎN SISTEM DE PLATĂ
Art. 3. (1) Programul de funcţionare a parcărilor în sistem de plată este următorul:
a) De luni până vineri în intervalul orar: 8,00- 18,00
b) Sâmbăta, în intervalul orar: 8,00-14,00
2) În afara programului stabilit potrivit alin. (1), duminica şi în sărbătorile legale, parcarea este gratuită.
(3) În timpul programului stabilit potrivit alin. (1), pentru evenimente deosebite organizate sub patronajul Primărie Arad, cu o prealabilă notificare, parcarea este gratuită.
CAP. III SISTEMUL DE PLATĂ. REGULI APLICABILE
Art. 4. Obligaţia de plată ce revine utilizatorilor parcărilor se realizează într-una din următoarele
modalităţi:
A. Plata tarifului orar
B. Tichetul de parcare de o zi
C. Abonamentul
D. Rezervarea
Art. 5. Regulile şi tarifele aplicabile pentru modalităţile de plată enumerate la art. 4 sunt următoarele:
A. PLATA TARIFULUI ORAR
(1) Tariful orar se plăteşte în sistem de autotaxare, utilizând parcometrele aplasate în apropierea locurilor de parcare, prin intermediul monedelor sau cardului de parcare.
a. Monedele se utilizează direct la parcometru, unde se introduc atâtea monede până la concurenţa sumei care reprezintă tariful aplicabil, pentru unitatea de timp solicitată ;
b. Cardul de parcare este un instrument de plată pe suport de plastic cu cip electronic integrat.
b.1.Cardul de parcare se achiziţionează contra cost de la sediul concesionarului (B- dul Revoluţiei nr. 82, ap. 21) sau de la punctele de distribuţie care afişează sigla PARKAR (chioşcuri, magazine, etc.)
b.2. Preţul unui card este prevăzut în anexa 3 la H.C.L.M. nr. 161/2002.
b.3. Preţul cardului se reţine cu titlu de garanţie, urmând a fi returnat în aceleaşi condiţii ca cele prevăzute la punctul b.2, la restituirea cardului în stare de funcţionare, nedeteriorat.
b.4. Preţul cardului stabilit conform punctului b.2. se achită o singură dată, cardul putând fi reîncărcat sau, după descărcare, putând fi înlocuit cu altul, încărcat, cu plata sumei corespunzătoare numai pentru încărcare.
Autotaxarea se realizează prin efectuarea succesivă a următoarelor operaţiuni:
1) După oprirea autovehiculului în spaţiul special amenajat pentru parcare, cardul de parcare sau monedele se introduc în parcometru (aparat de taxare).
2) Se selectează durata parcării pentru un interval de până la max. 8 ore.
3) Parcometrul va emite tichetul de parcare, care se va poziţiona în mod obligatoriu în interiorul habitaclului, pe bord, sub parbriz, de preferat în suport special, astfel încât toate datele inscripţionate să fie vizibile din exterior. Dacă nu se poate identifica tichetul de parcare, se aplică sancţiunile prevăzute de prezentul Regulament.
4) Tichetul de parcare este valabil pentru întreaga durată de timp plătită în zona în care s-a parcat sau în alte zone cu tarif egal ori mai mic decât cel achitat.
(2) Tarifele orare stabilite în funcţie de zonele de parcare sunt prevăzute în anexa 3 la H.C.L.M. nr. 161/2002 cu modificările şi completările ulterioare.
B. TICHETUL DE PARCARE DE O ZI
1. Tichetul de parcare de o zi, denumit în continuare tichet de o zi, reprezintă documentul justificativ al plăţii efectuate pentru parcarea autovehiculului numai pe durata zilei notificate pe tichet. .
2. Preţul tichetului de o zi este prevăzut în anexa 3 la H.C.L.M. nr. 161/2002 modificată.
3. Tichetul de o zi se achiziţionează de la punctele de desfacere menţionate la punctul A.b.1
4. Dispoziţiile referitoare la poziţionarea tichetului de parcare (art. 5.lit.A.3) sunt aplicabile şi în cazul utilizării tichetului de o zi.
C. ABONAMENTUL
1. Pentru utilizarea parcărilor se emit la cerere următoarele tipuri de abonamente:
a) abonament pentru rezidenţi persoane fizice pentru o stradă;
b) abonament pentru nerezidenţi persoane fizice şi persoane juridice pentru o stradă;
c) abonament pentru persoane fizice şi persoane juridice pentru toate străzile;
d) abonament special pentru taxi;
e) abonament pentru persoanele fizice sau angajate ale persoanelor juridice cu activitate (sedii şi/sau puncte de lucru) în zona de parcare prevăzute în anexa 2 HCLM nr. 161/2002, modificată;
2. Reguli generale aplicabile pentru utilizarea tuturor tipurilor de abonamente
a) abonamentele se emit pentru perioade de timp lunare, trimestriale, sau anuale;
b) abonamentele se achiziţionează de la sediul societăţii concesionare;
c) preţurile abonamentelor sunt cele cuprinse în anexa 3 la H.C.L.M. nr. 161/2002, modificată;
d) pentru B-dul Revoluţiei nu se emit abonamente;
e) abonamentul, indiferent de tip, se eliberează pentru un singur autovehicul;
f) în timpul parcării, abonamentul se poziţionează în mod obligatoriu în interiorul habitaclului autovehiculului, pe bord sub parbriz, preferabil în suport special, astfel încât toate elementele inscripţionate să fie vizibile;
g) abonamentele deteriorate sau pierdute se înlocuiesc, la cerere notificată în scris, cu plata contravalorii cheltuielilor costurilor de emitere.
3. Reguli particulare aplicabile tipurilor de abonamente enumerate la punctul C.1.:
a) Abonament pentru rezidenţi persoane fizice pentru o stradă:
Abonamentul pentru persoane fizice, rezidente pe o stradă, se eliberează cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- domiciliul sau reşedinţa să fie stabilite pe strada pentru care se solicită abonament, împrejurare dovedită cu actul de identitate;
- autovehiculul pentru care se solicită abonamentul să fie proprietatea solicitantului sau să îi fie dat în folosinţă prin procură încheiată de proprietar, împrejurare dovedită cu certificatul de înmatriculare şi procură, când este cazul;
- abonamentul este valabil exclusiv pe strada pentru care s-a eliberat.
b) Abonament pentru nerezidenţi persoane fizice şi persoane juridice pentru o stradă:
- acest tip de abonament se eliberează în condiţiile de plată stabilite la punctul C.2. lit.b) şi c), pentru autovehiculul indicat şi pentru strada solicitată, fără alte condiţionări . Sunt permise numai autovehicule a căror masă maxim autorizată nu depăşeste 3,5 to. ;
c) Abonament pentru persoane fizice şi persoane juridice pentru toate străzile:
- abonamentul utilizabil pe toate străzile se eliberează necondiţionat, după îndeplinirea, în condiţiile prezentului Regulament, a obligaţiei de plată ce revine solicitantului. Sunt permise numai autovehicule a căror masă maxim autorizată nu depăşeste 3,5 to. ;
d) Abonament special pentru operatori taxi autorizaţi
- abonamentul asigură dreptul de parcare pe toate străzile (inclusiv B-dul Revoluţiei) pentru intervale de timp de maximum 15 minute.
e) Abonament pentru persoanele fizice autorizate sau angajate ale persoanelor juridice cu activitate (sedii şi/sau puncte de lucru) în zona de incidenţă a sistemului de parcare.
Acest tip de abonament se eliberează prin îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- persoana fizică autorizată sau angajată a unei persoane juridice să îşi desfăşoare activitatea în zona de parcare menţionată în adresa de solicitare ;
- autovehiculul să fie proprietatea solicitantului sau deţinător al autovehiculului în baza unei procuri speciale, contract de închiriere, contract de comodat. Sunt permise numai autovehicule a căror masă maxim autorizată nu depăşeste 3,5 to. ;
D. REZERVAREA
1. Rezervarea este permisă numai pentru autovehicule a căror masă maxim autorizată nu depăşeste 3,5 to.
2. Rezervarea operează asupra unui singur loc de parcare, ales pe oricare din străzile care fac obiectul concesionării, inclusiv pe B-dul Revoluţiei.
3. Plata se efectuează lunar şi anticipat şi reprezintă tariful rezultat din cumulul tarifelor zilnice, socotite pentru întreaga zi de parcare, conform programului stabilit în cap. II.
4. Pentru rezervarea unuia sau mai multor locuri de parcare solicitantul încheie cu societatea concesionară un contract de rezervare.
5. Locul rezervat este indicat prin amplasarea unui panou mobil, de dimensiuni reduse, inscripţionat cu menţiunea „Rezervat“.
6. Indicatorul „Rezervat“ se pune la dispoziţia solicitantului cu plata unei garanţii ce se restituie în condiţiile stabilite în contractul încheiat între părţi.
CAP. IV FACILITĂŢI
Art. 6. În zonele de parcare delimitate conform celor prevăzute la art. 1 se rezervă şi semnalizează prin marcaj specific, în locurile menţionate de Primăria municipiului Arad, locuri pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport ale persoanelor cu handicap.
Art. 7. În parcările situate în faţa spitalelor se rezervă câte două locuri marcate prin semnul internaţional „H“, utilizate de persoanele care apelează la serviciile medicale de urgenţă. Parcarea este gratuită.
Art. 8. (1) Se acordă gratuităţi următoarelor categorii:
- Fundaţiilor şi asociaţiilor cu activitate umanitară, care asigură transporturi în interesul persoanelor asistate, beneficiază de gratuitate.
- Veteranilor de război şi beneficiarii Decretului lege nr. 118/1990.
- Mediciilor de familie, în împrejurări legate de asigurare serviciilor medicale de urgenţă, beneficiază de gratuitate.
- Vehiculelor corpului diplomatic;
- Vehiculelor de intervenţie ( salvare, pompieri , poliţie, jandarmerie, Ministerul Justiţiei, M.Ap.N., gardieni publici ) aflate în misiune ;
- autovehiculor, nominalizate, aparţinând următoarelor instituţii de interes public :
o Primăria Municipiului Arad,
o Prefectura Judeţului Arad,
o Consiliul Judeţean Arad,
o Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad,
o Garda Financiară Arad,
o Curtea de Conturi Arad,
- Reprezentanţilor instituţiilor guvernamentale,
- Delegaţiilor străine, nominalizate, la invitaţia instituţiilor de interes public .
(2) Gratuitatea se acordă în baza unei cereri avizată de Primarul Municipiului Arad.
Art. 9. Pentru activităţi cu caracter promoţional, pentru servicii sau produse, societatea concesionară poate acorda reduceri faţă de preţurile aprobate de până la 30%
CAP. V RIDICAREA ŞI DEPOZITAREA
Art. 10. (1) În baza protocolului încheiat cu Poliţia Rutieră şi împuterniciţii Primarului , autovehiculele oprite sau staţionate neregulamentar pe partea carosabilă sunt ridicate şi depozitate, la solicitarea Biroului Poliţiei Rutiere. Locul de depozitare este situat ………………………..Operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare sunt înregistrate pe suport video de cei ce efectuează această activitate.
(2) Materialul înregistrat se conservă până la returnarea fără obiecţii, a autovehiculului, sau până la soluţionarea eventualelor contestaţii.
Art. 11. (1) În termen de 20 de zile de la data depozitării vehiculului, în condiţiile prezentului capitol, împuternicitul Primarului este îndreptăţit să se adreseze instanţei pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca urmare a neridicării vehiculului.
(2) Prejudiciul este determinat prin însumarea tarifului de eliberare şi a celui de depozitare pentru fiecare zi începută, până în ziua ridicării (inclusiv). Tariful de eliberare include şi cheltuielile determinate de operaţiunile de ridicare şi transport.
Art. 12. (1) Tarifele de depozitare şi eliberare a autovehiculelor sunt prevăzute în anexa 3 HCLM nr. 161/2002 modificată.
(2) Modelul procesului-verbal de ridicare şi depozitare se regăseşte în anexa nr. 6 .
CAP. VI SANCŢIUNI
Art. 13. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu taxa de penalizare de la 60 RON (600.000 lei) la 8O RON (800.000 lei) următoarele fapte:
a) staţionarea în spaţiul de parcare fără îndeplinirea obligaţiilor de plată, în oricare din modalităţile prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare al parcărilor publice;
b) documentul de plată (tichet, abonament) nu este poziţionat în interiorul autovehiculului, conform cerinţelor Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice;
c) parcarea pe locuri rezervate (altele decât cele care fac obiectul contractului de rezervare) ;
d) parcarea pe locurile marcate cu H sau cu semnul internaţional al persoanelor cu handicap.
Art. 14. Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 16 se aplică contravenienţilor persoane fizice şi persoane juridice, proprietari sau deţinători cu orice titlu ai autovehiculelor.
(1) Constatarea contravenţiilor stabilite prin prezenta hotărâre şi întocmirea procesului verbal de constatare a contravenţiei se face de către împuterniciţi prin dispoziţie a Primarului Municipiului Arad.
(2) Constatarea contravenţiilor stabilite prin prezenta hotărâre se face şi de către agenţii constatatori, nominalizaţi de concesionar. Actele de constatare vor fi transmise Direcţiei Fiscale a Primăriei în vederea aplicării taxei de penalizare ,
Art. 15. Cuantumul taxei de penalizare se actualizează în conformitate cu prevederile legale.
Art. 16. Se procedează la ridicarea autovehiculelor care se află în situaţiile prevăzute de art.13 lit. c.,d. cu sprijinul Poliţiei Arad. Măsura ridicării se prevede ca măsură complementară în procesul-verbal de constatare al contravenţiei. Procedura urmează prevederile art. 13, 14,15 ale acestui regulament.
Art. 17. Contravenientul poate achita în 48 de ore, de la data întocmirii actului constatator , jumătate din minimul taxei de penalizare prevăzute, la Direcţia Fiscală a Primăriei Arad,
Art. 18. (1) Pentru situaţia în care contravenientul nu este de faţă, se stabilesc următoarele reguli procedurale :
a) agentul constatator fixează pe parbriz actul de constatare din al cărui conţinut trebuie să rezulte fără echivoc împrejurarea avută în vedere;
modelul actului constatator este prevăzut în anexa 4 a H.C.L.M. nr. 161/2002 modificată şi se intocmeşte în 3 exemplare :
- un exemplar pentru Direcţia Fiscală a Primăriei,
- un exemplar rămâne la agentul constatator,
- un exemplar rămâne la contravenient.
b) proba săvârşirii faptei se face cu martori şi cu fotografii realizate cu aparate foto digitale sau cu mijloace de înregistrare video, cu menţiunea datei şi a orei;
(2) Contravenienţii care nu achită taxa de penalizare, conform prevederilor art.17, vor fi identificaţi în condiţiile protocolului încheiat de concedent cu Poliţia Municipiului Arad, urmând aplicarea sancţiunii prevăzute la art.13 din ROFSP şi a altor prevederi legale pentru urmărirea, încasarea sau executarea silită a taxei de penalizare;
(3) Dacă contravenientul, în situţia prevăzută la alin. (2), nu se prezintă pentru plata taxei de penalizare, Direcţia Fiscală a Primăriei, pe baza actelor de constatare a încălcării prevederilor HCLM 161/2002 modificată, va transmite prin poştă, procesul verbal de constatare a contravenţiei pentru cei cărora nu li s-a întocmit acest proces verbal în momentul constatării;
Art. 19. (1) Prestarea serviciului de constatare a contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se execută de imputernicitii primarului în condiţiile stabilite de prezentul regulament pe bază de tarif.
(2) Tariful este prevăzut în anexa 3 a H.C.L.M. nr. 161/2002 modificată.
(3) Modelul procesului-verbal de constatare a contravenţiei este prevăzut în anexa 5 a H.C.L.M. nr. 161/2002.
CAP. VII DISPOZIŢII FINALE
Art. 20 Prevederile prezentului Regulament nu se aplică autovehiculelor unităţilor de poliţie, salvare, pompieri, inscripţionate corespunzător.
Art. 21 Controlul concedentului cu privire la respectarea Regulamentului se exercită de împuterniciţii Consiliului Local şi prin intermediul serviciilor de specialitate ale Administraţiei Patrimoniului Local.
Art. 22 Concesionarul şi împuterniciţii Primarului, aplică prevederile regulamentului şi răspund, în condiţiile legii penale, civile, administrative, după caz, de modul în care o vor face.
Art. 23 Prezentul Regulament, aprobat prin hotărârea nr.____________, poate fi modificat sau completat, numai prin acordul părţilor.
ANEXA 3 la H.C.L.M. nr.161/2002 modificată
Lista privind preţurile şi tarifele
practicate pentru sistemul de parcare din municipiul Arad, valabile 2005 *
Obiectul tarifării Tariful (lei Menţiuni
Tichet de parcare de o zi 5 lei (50.000 ROL) TVA inclus
Abonamente rezidenţi pentru o stradă
- lunare
- trimestriale
- anuale
14lei/lună (140.000 ROL)
30lei/trim (300.000 ROL)
90lei/an ( 900,000 ROL) + TVA
Abonamente pentru nerezidenţi pe o stradă
- lunare
- trimestriale
35lei/lună (350.000 ROL)
90lei/trim (900.000 ROL) + TVA
Abonamente nerezidenţi pe toate străzile
- lunare
- trimestriale
80lei/lună (800.000 ROL)
200lei/trim (2.000.000 ROL + TVA
Abonament special TAXI
- lunare
- trimestriale
- anuale
18 lei/lună (180.000ROL)
50 lei/trim (500.000 ROL)
500 lei/an ( 5.000.000 ROL) +TVA
Tarif orar – străzi, anexa I
(modificată)
- B- dul Revoluţiei
- 1,5 lei/ora (15.000 ROL)
- celelalte străzi conf.anexa şi parcarile mediane de pe B-dul Revoluţiei
- 1 leu/oră (10.000 ROL)
plătibil fracţionat pe unităţi de timp
( unitatea de timp este de 30’) TVA inclus
Abonament pentru persoanele fizice autorizate sau angajate ale persoanelor juridice
- lunare
- trimestriale
- grup 10÷19 abonamente
- grup 20÷29 abonamente
- grup ≥30 abonamente
15lei/lună (150.000 ROL)
35lei/trim ( 350.000 ROL)
Reducere 10%
Reducere 20%
Reducere 30% +TVA
Tarif pentru prestarea serviciului* de:
- constatare
- întocmire a proceselor verbale de contravenţie
0.5 lei/document (5.000 ROL)
0.5 lei/document (5.000 ROL) + TVA
Tarif pentru depozitarea şi eliberarea autovehiculelor ridicate 180 lei (1.800.000 ROL)
+ 80 lei (800.000 ROL)
pentru fiecare zi începută + TVA
Garanţia cardului 14 lei (140.000 ROL) TVA inclus
- Preţurile şi tarifele prevăzute în listă se actualizează periodic de către concesionar, în funcţie de cursul leu/euro, raportat la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi se va aduce la cunoştinţa concedentului cu 5 zile înainte de aplicare. Obiectele tarifării, care includ TVA, vor avea tariful modificat cu influenţa modificării valorii TVA.
- abonamentele, model nou, vor fi editate în culori diferite, funcţie de tipul abonamentului.
- cel târziu până la 1iulie 2006, se vor înlocui toate formularele consumabile existente în stoc (tichete de 1 zi, abonamente, cartele). Cartele şi abonamentele rămân valabile, numai pentru cel ce le-a achiziţionat, până la înlocuirea lor datorată uzurii sau deteriorării.
* Suma totală va fi factură lunar şi se va plăti în termen de 10 zile de la data confirmării primirii facturii. În caz de neplată se aplică o penalizare de 1%/zi de întârziere.
ANEXA 4 la H.C.L.M. nr.161/2002 modificată
ACT CONSTATATOR
al săvârşirii contravenţiilor stabilite prin
H.C.L.M. 161/2002,modificată, privind PARCAREA CU PLATĂ în
Municipiul Arad
• Data______________ora_______locul____________________________
• Număr de înmatriculare ____________________
• Fapta comisă conf art.13.din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Sistemului de Parcare cu plată, din H.C.L.M.Arad nr.161/2002, modificată:
1 Neplata taxei de parcare
2 - Depăşirea timpului alocat perioadei de parcare
3 Documentul de plată nu este posibil de identificat
4 Parcare pe locuri rezervate cu panouri de identificare
5 Parcare pe locuri marcate cu H
6 Parcare pe locuri marcate pentru persoanele cu handicap
* CÂSUŢELE SE BIFEAZĂ CU X PENTRU FAPTA COMISÂ
Fotografia autovehiculului dumneavostră, anexată la document, este executată la momentul întocmirii acestui act constatator.
Acest document se va înregistreaza la Direcţia Fiscală a Primăriei Municipiului Arad.
Vă înştiinţăm că aveţi obligaţia să vă prezentaţi în termen de 48 de ore , la sediul Directiei Fiscale a Primariei Municipiului Arad, între orele 8,00-17,00 (sâmbătă 8,00-13,00) , pentru achitarea taxei de penalizare prevăzută în HCLM nr.161/2002 modificată.
IMPORTANT!
Conform prevederilor ROFP
Art. 17. Contravenientul poate achita în 48 de ore, de la data întocmirii actului constatator , jumătate din minimul taxei de penalizare prevăzute, la Direcţia Fiscală a Primăriei Arad,
ANEXA 5 la H.C.L.M. nr.161/2002 modificatĂ
ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD
MUNICIPIUL ARAD
Proces-verbal de constatare a contravenţiei nr._______
Încheiat astăzi, ziua________ luna____________ anul__________ ora________ la
sediul (locul) __________________________________________________________________
Subsemnatul _________________________________________, având funcţia de____________
_______________________________________, cu legitimaţia (împuternicirea ) nr. ________, eliberată de Primarul Municipiului Arad, am constatat că _________________________________________________ , având codul numeric personal (nr. de înmatriculare în Registrul Comerţului / Codul fiscal) _____________ ,
în calitate de _______________________________________ , cu sediul în judeţul _________, municipiul/oraşul/comuna________________________________________________, sectorul/satul__________________________,codul poştal________________, strada _________________
, nr._____, blocul _____, scara ____, apart.____, reprezentată prin administrator _____________________, fiul lui ___________________ şi al _________________, cu domiciliul în judeţul ____________________, municipiul /oraşul/comuna ____________________________, sectorul/satul ________________________, codul poştal____________ strada ______________________________________, nr._____, blocul ______, scara ____, apart._____ , posesorul buletinului (cărţii )de identitate /paşaportului seria _____, nr. ________, eliberat (ă) de Poliţia (autorităţile) _______________________________ , la data de __________________
a săvârşit următoarele fapte: _______________________________________________________________
în ______________________________________________________________________________
Faptele constituie contravenţie, conform art. _________ , lit. __________ din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 161/2002 modificată privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice din municipiul Arad , cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu taxă de penalizare de la _________________________ lei la _______________________ lei.
Subsemnatul _______________________________, în calitate de Agent constatator Şi împuternicit al Primarului, APLIC TAXA DE PENALIZARE de__________________________ LEI
Data _______________________
Semnătura ,
L.S._________________________
Martor Contravenient,
NOTĂ
Contravenientul poate achita jumătate din minimul taxei de penalizare la Direcţia Fiscală Arad în contul nr. _________________________, în termen de 48 ore de la data intocmirii actului constatator .
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere , în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
Plângerea însoţită de copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei se depun la Primăria Municipiului Arad camera nr. 5.
Plângerea se soluţionează de către instanţele judecătoreşti.
În cazul în care taxa de penalizare nu se achită în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei , se trece la punerea în executare a sancţiunii taxei de penalizare contravenţionale.
Anexa nr.6 la HCLM 161/2002 modificată
PROCES-VERBAL
DE RIDICARE, TRANSPORT ŞI DEPOZITARE A AUTOVEHICULELOR
PARCATE NEREGULAMENTAR
Încheiat azi……….luna……………….…anul……….ora……
Potrivit dispoziţiilor Procesului verbal de constatare
a contraventiilor nr .........../..................
Se procedeaza la ridicarea autovehiculului marca…………………., tipul………………….,culoare………………. cu nr. de inmatriculare …………………., parcat pe str. .............………………………………………, ora…….., pentru urmatoarele motive:
-............................................………………………………………………
Autovehiculul ridicat se depoziteaza în spaţiul de depozitare de pe strada ________________________________________
OBSERVATII………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………
Prezentul se intocmeste în doua exemplare, un exemplar se va comunica persoanei care se va prezenta pentru eliberarea autovehiculului.
Agent constatator Martor Contravenient
ACT ADIŢIONAL NR. 6/……………
la
CONTRACTUL DE CONCESIUNE NR. 20/ 12.04.2002
Având ca părţi contractante:
l. CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI ARAD, reprezentat prin Administraţia Patrimoniului Local Arad, cu sediul în Arad, B-dul Revoluţiei nr. 75, număr de înmatriculare -, cod fiscal 13934945, cont trezorerie 24.68.02.20/13934945, reprezentată prin ing. Sorin Bondoc având funcţia de Director General, în calitate de CONCEDENT, pe de o parte, şi
2. S.C. BRLSIRIM AUTOMOTIVE, S.R.L. - Certificat de înmatriculare eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie nr. JO/64 din 7.2.2001, Cetificat de înregistrare fiscală R 13700405 din 13.02.2001, cu sediul principal în Arad, str. Câmpul Liniştii nr. 1 A, reprezentată prin Siegmeth Emil având funcţia de administrator în calitate de CONCESIONAR , pe de altă parte,
Părţile au convenit de comun acord asupra modificării clauzelor contractuale care sunt următoarele:
CAP. II., Art. 1., punctele b şi d se modifică şi vor avea următorul conţinut:
b) Extinderea parcărilor cu plată, se va face prin HCLM Arad, prin act adiţional;
……..
d) Amenajarea locurilor de parcare cu respectarea amplasamentului din Studiul Tehnic privind parcările în municipiul Arad , întocmit în anul 2005 şi al numărului staţiilor de autobuz, tramvai, taxi , precum şi a accesului liber la proprietări.
CAP. IV. Art. 3. se modifică şi va avea următorul conţinut:
Redevenţa este de 20% din veniturile anuale realizate de aparatele de taxare, abonamente pentru rezidenţi , nerezidenţi, rezervări de spaţii de parcare şi din vânzarea tichetelor de o zi.
CAP. V. Art. 4. se modifică şi va avea următorul conţinut:
Plata redevenţei se va face semestrial până la data de 20 a primei luni a semestrului în curs pentru semestrul precedent.
Plata redevenţei se face prin conturile:
- Contul concedentului: 24.68.02.20/13934945 ? deschis la Trezoreria Municipiului Arad;
- Contul concesionarului: ……………………… deschis la banca ……………………………………..
Neplata redevenţei sau executarea cu întârziere a acestei obligaţii conduce la plata unor penalităţi de întârziere de 1% / zi de întârziere conform Caietului de sarcini.
CAP. VII., Art. 7., punctul 8 se modifică şi a avea următorul conţinut:
(8) Concesionarul se obligă să amenajeze şi să marcheze locurile de parcare ; acestea vor
fi poziţionate paralel faţă de bordura trotuarului pe Bulevardul Revoluţiei şi alte străzi, şi acolo unde este posibil se vor face marcaje şi la 45º sau la 60º
CAP. VIII. Art. 9. alin 1, pct f, se anulează.
Celelalte articole din contractul de concesiune rămân în vigoare