Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 30-06-2006 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Zonă „Case de locuit, str.Câmpurilor FN,” beneficiar Dolha Cristian, proiectul 26/2006, proiectant SC PRO URBAN SRL-iniţiativa primarului.
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de sâmbătă, 1 iulie 2006, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele proiecte de hotărâri:
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Autogara, Calea Aurel Vlaicu FN, beneficiar SC PL Noris SRL Lipova, proiectul 68/2005, proiectant SC PRO AMEN CONFORT SRL-iniţiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Extindere locuinţă, str.N.Bălcescu 8, ap.2, beneficiar Bica Cornelia şi Ioan, proiectant B.I. Tătar Mihai-iniţiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Zonă „Case de locuit, str.Câmpurilor FN,” beneficiar Dolha Cristian, proiectul 26/2006, proiectant SC PRO URBAN SRL-iniţiativa primarului.
Până la data de 14 iulie 2006, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documentaţii.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 3.07.2006, între orele 8,00-12,00 şi 13,00-17,00, la camera 2, Centrul de Informare pentru Cetăţeni.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi contra cost copii după aceste proiecte de hotărâri, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
FOAIE DE CAPAT
DENUMIRE PROIECT :P.U.Z CASE DE LOCUIT
EXTRAVILAN A 125.1342/4/2
Str. CAMPURILOR F.N., Arad
BENEFICIAR :DOLHA CRISTIAN
PROIECT Nr. :26/ 2006
FAZA :P.U.Z
PROIECTANT :S.C. PRO URBAN S.R.L.
BORDEROU
A. PIESE SCRISE
MEMORIU DE PREZENTARE
1. Foaie de gardă
2. Fisa de responsabilităţi
3. Borderou
4. Certificat de urbanism nr. 798/ 05.04.06
5. Extras CF nr. 63370, Arad
6. Avize
7. Memoriu general
8. Regulament local de urbanism aferent P.U.Z
PIESE DESENATE
Incadrare in zona 01
Situatia existenta 02
Reglementari urbanistice - zonificare 03
Reglementari echipare edilitară 04
Proprietatea supra terenurilor 05
DENUMIRE PROIECT :P.U.Z CASE DE LOCUIT
EXTRAVILAN A 125.1342/4/2
Str. CAMPURILOR F.N., Arad
BENEFICIAR :DOLHA CRISTIAN
PROIECT Nr. :26/ 2006
FAZA :P.U.Z
PROIECTANT :S.C. PRO URBAN S.R.L.
1.2. Obiectul P.U.Z
Proiectul s-a intocmit pe baza discutiilor si a consultarilor care au avut loc intre beneficiar si proiectant.
Proiectul are ca obiect stabilirea conditiilor de amplasare a unei zone de locuit pe terenul din partea de nord a municipiului Arad.
- Beneficiarii doresc construirea unei zone de locuit cu suprafete de teren variabile in loturi intre 340 si 350 mp si un lot de cca 1000 mp.
În Planul Urbanistic General al Municipiului Arad, aceasta zona este in extravilan şi este in vecinatatea zonei de locuit a municipiului.
Metodologia folosita – baza documentatie
Documentatia se elaboreaza in conformitate cu Metodologia de elaborare si continutul - cadru al planului urbanistic zonal,indicativ : G M 010-2000.
La elaborarea actualei documentatii a stat la baza: Planul Urbanistic General, elaborat– de S.C. PROIECT ARAD S.A. Ca suport topografic s-a utilizat ridicarea topo, elaborata de P.F. CODAU MARIUS TULIUS
1.3. Surse documentare
Studii si proiecte elaborate anterior P.U.Z
- Planul Urbanistic General al Municipiului Arad, proiect elaborat de S.C. PROIECT Arad. S.A.
- Regulamentul local de urbanism aferent P.U.G.
Studii de fundamentare intocmite concomitent cu P.U.Z
- Referat geotehnic
- date statistice
2. STADIUL ACTUAL AL DEZVOLTARII
2.1. Evolutia zonei
Date privind evolutia zonei. Zona care face obiectul acestui studiu este un teren care era adiacent intravilanului municipiului Arad. Ca si categorie de folosinta terenul este teren arabil.
2.2 Incadrarea in localitate
Pozitia zonei fata de intravilanul localitatii. Zona studiata in prezentul P.U.Z este situata in zona de Nord a intravilanului municipiului Arad , adiacentă zonei de locuit.
La vest terenul studiat se invecinează cu teren arabil A 1342/4/1, la sud se învecinează cu Dj 50, iar la est terenul este mărginit de Dc 1348. În partea de nord, zona studiata se invecineaza cu De 1343 .
2.3. Elemente ale cadrului natural
Pentru determinarea conditiilor de fundare a fost necesara elaborarea unui studiu geotehnic.
Constatarile si recomandarile acestui studiu sunt: - terenul este plan
- din punct de vedere geologic amplasamentul este asezat pe formatiunile depresiunii panonice, depresiune care a luat nastere prin scufundarea lenta a unui masiv hercinic, constituit din sisturi cristaline.
- se constata o alternanta de straturi permeabile (prafuri nisipoase si nisipuri cu pietris si bolovanis) permit ascensiunea apei subterane functie de variatiile regimului precipitatiilor din zona.
- zona seismica „D”, k=0,16, Tc= 1,0
- stratificatia terenului: - umplutura 1,00 m
- argila cafeniu galbuie, plastic vartoasa intre 1,00 – 3,60m
- strat argilos prafos nisipos, cafeniu – galbui, plastic consistent intre 3,60 – 5,00 m
- apa subterana a fost interceptata la 4,60 m si se prevede un regim ascensional al apei pana la adancimea de 1,80 m fata de nivel teren.
Zona studiata nu este expusa riscurilor naturale, .
2.4. Circulatia
Principala cale de circulatie din zona este strada existenta a a municipiului care in prezent este in partea de sud a zonei studiate, iar in partea de est, amplasamentul este marginit de drumul de exploatare 1348.
In zona studiata, nu sunt alte cai de acces.
Transportul in comun, in zona este asigurat de cursele interurbane de transport in comun Arad – Iratosu. Este necesara modernizarea cailor de acces existente si creerea de noi cai de circulatie.
2.5.Ocuparea terenurilor
Adiacent zonei studiate avem: zona de locuit in partea de nord
Zona studiata este in prezent un teren liber neconstruit cu un P.O.T = 0,00%
Cladirile de locuit care sunt adiacente zonei studiate sunt cladiri parter, construite din materiale traditionale.
Atât in zona studiata cât si in zona adiacentă, zona de locuit, nu sunt dotari de interes local.
Zona de locuit existenta (partea de sud a localitatii) nu dispune de spatii verzi amenajate.
Aflata in partea de nord a raului Mures zona studiata nu este expusa riscurilor naturale si anume a inundatiilor.
Principalele disfunctionalitati in zona studiata sunt:
- inexistenta accesului in zona – cai de acces insuficiente
- lipsa dotarilor de interes local din zona.
2.6. Echipare edilitara
Din punct de vedere al echiparii edilitare zona studiata are posibilitati de racordare la retelele edilitare care exista in localitatea Arad.
Alimentarea cu apă şi canalizarea
Alimentarea cu apă
În prezent terenul în care se propune realizarea Zonei de locuit este teren viran, şi există reţele de distribuţie a apei, doar la limitele zonei studiate in partea de sud a amplasamentului, in zona de locuit existenta.
Canalizare menajera
În zona propusă nu există un sistem centralizat de canalizare menajeră, apele uzate de la gospodării şi unităţile economice fiind colectate în rezervoare vidanjabile.
Canalizarea pluvială
Apele meteorice de pe suprafaţa zonei studiate în prezent sunt evacuate în canalele de desecare limitrofe localităţilor, dar neexistând o sistemetizare controlată a terenului deci pante de scurgere a apei spre aceste canale, în perioadele ploioase apa bălteşte în zonele cu cote de nivel mai mici.
Alimentare cu gaz
In lungul strazii de la marginea zonei de locuit existente, exista retea de alimentare cu apa gaze naturale.in lungul drumului judetean DJ 709 C, pe strada Campurilor, in partea de sud a amplasamentului.
Alimentarea cu energie electrică
Din punct de vedere al telecomunicatiilor in zona, în partea de sud a zonei studiate exista reteaua de alimentare cu energie electrica a localitatii.
2.1. Concluzii din documentatii deja elaborate
Teritoriul luat in considerare pentru amenajarea unei zone de locuit, este situat intr-o zona adiacenta zonei de locuit a municipiului Arad.. In cadrul Planului Urbanistic General al municipiului Arad, aceasta zona este în extravilan.
Din analiza situatiei existente rezulta necesitatea construirii unor case deoarece la ora actuala sunt multe solicitari pentru terenuri pentru constructii de locuinte.
Prin acest P.U.Z, se va stabilii o retea de circulatie carosabila in zona care sa asigure accesul carosabil in toata zona studiată , se va asigura amplasamentul cladirilor si amenajarile necesare unei bune functionari.
Se va reorganiza circulatia pietonala si se va asigura accesul carosabil la cladirile propuse precum si locuri de parcare .
Se va urmarii integrarea si armonizarea noilor constructii si a amenajarilor cu cele existente mentinute.
Se va tine seama de zona verde existenta ( zona verde de aliniament) care va fi amenajata si integrata in ansamblu.
Se propune completarea infrastructurii tehnico edilitare.
2.7. Probleme de mediu
Din punct de vedere al relatiei dintre cadrul natural si cadrul construit nu sunt
disfunctionalitati.
Evidentierea riscurilor naturale si antropice. In zona nu sunt pericole de inundatii sau de alunecari de teren, luand in considerare ca zona studiata este la o distanta considerabila de raul Mures si terenul este plat nu prezinta denivelari importante cu diferente mari de nivel.
Avand in vedere ca zona studiata este adiacenta zonei de locuit a municipiului Arad, localitate a carui P.U.G. a fost aprobat, aceasta zona a fost studiata ca o extindere a zonei de locuit .
Avand in vedere ca adiacenta zonei de locuit studiate este cimitirul localitatii, in mobilarea zonei se va prevedea o zona de protectie sanitara de 50 m , zona in care nu vor fi prevazute locuinte ci numai o platforma de parcare si perdea verde de protectie.
In zona studiata nu exista valori de patrimoniu care necesita protectie.
2.8. Optiuni ale populatiei
Proprietarul terenului doreste ca in aceasta zona sa se construiacă 27 cladiri de locuit si un spatiu comercial.
3. PROPUNERI DE DEZVOLTARE URBANISTICA
3.1. Concluzii ale stuidiilor de fundamentare
In această zona. au mai fost facute studii Geo si există Planul Urbanistic General al municipiului Arad, aprobat.
3.2. Prevederi ale P.U.G.
Prin elaborarea si aprobarea Planului Urbanistic General al municipiului Arad, acaesta zona este in extravilanul municipiului şi este teren arabil.
Ca si categorie de folosinta terenul este arabil si este proprietatea privata a domnului Dolha Cristian.
3.3. Valorificarea cadrului natural
Pentru determinarea conditiilor de fundare corespunzatoare amplasamentului indicat de catre beneficiar, se va elabora un foraj geotehnic .
Avand doar caracter informativ, cateva dintre concluziile si recomandarile, ce se pot desprinde la faza de proiectare (P.U.Z), sunt:
- terenul este plan si are stabilitatea generala asigurata;
- stratificatia este constituita din : sol vegetal ( local si umpluturi), pana la adancimicuprinse intre 0,7-1,1m ( uneori umpluturile pot atinge grosimi mai mari ), urmeaza o argila cafenie plastic vartoasa, pana la adancimea de 1,4m, apoi o argila prafoasa prafoasa plastic vartoasa pana la 2,5m; apoi urmeaza un praf argilos cafeniu galbui plastic vartos spre plastic consistent, pana la 3,6m adancime; si orizontul nisipos, alcatuit la inceput din nisip prafos cafeniu plastic consistent, iar apoi nisip fin si mijlociu, uneori cu intercalatii prafoase de indesare mmedie.
Nivelul hidrostatic a fost semnalat la adancimi de 2,60m, cu mentiunea ca NH-ul poate prezenta variatii importante de nivel, in functie de nivelul apei din Mures, precum si de volumul precipitatiilor din zona.
- adancimea optima de fundare va fi stabilita pentru fiecare obiect in parte, pe baza studiului geotehnic ce se va intocmii, avandu-se in vedere caracteristicele constructive si functionale ale acestora.
- zona seismica „D”, k s=0,16, Tc= 1,0s
3.4. Modernizarea circulatiei
Organizarea circulatiei
Drumuri
In ceea ce priveste organizarea circulatiei in zona s-a tinut cont de reteaua stradala a cartierului Gai. Pornind de la străzile existente în zonele de locuit adiacente zonei studiate s-a creat un drum de acces care să deservească toate parcelele.
Prin prezentul P.U.Z . se prevede modernizarea stazii existente. In cadrul modernizarii strazilor se prevede amenajarea carosabilului si a trotuarelor strazilor noi si a celor existente de categoria a III – a. Astfel se prevede :
- carosabilul de 7,00 m latime (doua benzi de circulatie)
- trotuare pe doua parti pe langa case de cate 1,00 m latime
- zone verzi de 2 X 1.00 m
- santuri intre carosabil si trotuar
Structura sistemului propus este alcatuita din :
- imbracaminte asfaltica realizata din :
- strat de uzura din beton asfaltic bogat in criblura cu executia la cald B.A. / 16 de 4.0 cm grosime
- strat de legatura din beton asfaltic deschis cu agrement mare cu criblura B.A.D. 25, de 6,0 cm grosime.
- Iar pentru fundatie :
- Strat de macadam ordinar de 1,0 cm grosime
- Strat de fundatie din balast 15,0 cm grosime
Modernizarea acestor strazi va imbunatatii conditiile de circulatie pe intreaga retea stradala.
Pentru a se asigura accesul la loturile propuse prin prezentul P.U.Z. s-a prevazut:
- un carosabil privat de de 5,00 m latime (doua benzi de circulatie)
- trotuare pe doua parti pe langa case de cate 1,00 m latime
- zone verzi de 2 X 1,.00 m
- santuri intre carosabil si trotuar
Structura sistemului propus este alcatuita din :
- imbracaminte asfaltica realizata din :
- strat de uzura din beton asfaltic bogat in criblura cu executia la cald B.A. / 16 de 4.0 cm grosime
- strat de legatura din beton asfaltic deschis cu agrement mare cu criblura B.A.D. 25, de 6,0 cm grosime.
- Iar pentru fundatie :
- Strat de macadam ordinar de 1,0 cm grosime
- Strat de fundatie din balast 15,0 cm grosime
Accesele carosabile la loturi vor avea o latime de 3,00 m, pentru fiecare lot in parte.
Parcajele
Pentru fiecare lot in parte se va considera un loc de parcare ocazionala pe partea de acces carosabil prevazuta la fiecare lot. In incinta vor fi prevazute garaje.
Prin prezentul P.U.Z se propune amenajarea spatiilor verzi de aliniament existente, precum si amenajarea pe loturile locuintelor a unor zone verzi necesare pentru protectia locuintelor de tot ce inseamna circulatie carosabila: poluare fonica si o protejare fata de gazele emanate de tevile de esapament.
Destinatia zonei conform P.U.G. este : teren arabil în extravilan.
In prezentul P.U.Z s-a propus o zona rezidenţială care va fi lotizată in loturi de cca. 1000 mp, loturi pe care urmeaza a fi construite locuinţe. Au fost prevazute loturi care variază între 325 mp şi 1000 mp.
In zona propusa pentru lotizare au fost propuse in total 27 loturi pentru construire de locuinte P+, locuinte care vor fi retrase fata de aliniamentul stradal cu 5,00 m.
Cladirile vor fi construite din materiale durabile si se vor incadra in arhitectura sitului.
IN ZONA INCINTA
TERITORIU AFERENT EXISTENT PROPUS
HA % HA %
0 ZONA DE LOCUIT
SI FUNCTIUNI COMPLEMENTARE - - 0,92 92,00
1 SPATII VERZI
z.v. amenajate
- - 0,07
0,07
5 TEREN AGRICOL 1,00 100,00 - -
6 TOTAL GENERAL 1,00 100,00 1,00 100,00
IN ZONA STUDIATA
TERITORIU AFERENT EXISTENT PROPUS
HA % HA %
0 ZONA DE LOCUIT
SI FUNCTIUNI COMPLEMENTARE - - 0,92 63,01
1 SPATII VERZI
z.v. amenajate
- - 0,20
13,70
5 TEREN AGRICOL 1,17 80,14 - -
6 TOTAL GENERAL 1,46 100,00 1,46 100,00
La elaborarea solutiei de sistematizare s-a avut in vedere :
- stabilirea cotelor verticale ale noilor cladiri, corelate cu cotele terenului existent.
- reducerea la maxim al volumului de terasament pentru nivelarea terenului.
Criteii. Compozitionale
– realizarea unui spatiu urban, care sa puna in valoare importanta cladirii si sa creeze un ansamblu cu cladirile existente.
– Realizarea unor cladiri care sa mobileze in mod corespunzator fronturile
drumului national.
Criterii functionale
- asigurarea suprafetelor maxime construite, respectand procentul de ocupare al solului specific zonei functionale
Aliniamentul obligatoriu este determinat de relatia rezultata intre dimensiunile loturilor si cladirile propuse. Respectarea aliniamentului este impus si din considerente compozitionale si functionale.
Aliniamentul este mentionat in plansa 03 .
Regimul de inaltime
Regimul de inaltime maxim propus s-a stabilit in functie de:
- necesitatiile functionale P + 1.
Modul de utilizare al terenului
Au fost stabilite valorile maxime pentru procentul de ocupare al terenului, si coeficientul de utilizare a terenului.
Pentru zona de locuit P.O.T. = 48 %
C.U.T. = 0,96
Plantatii
Au fost mentinute zonele verzi de aliniament existente in lungul drumului existent si pe carosabilul propus, au fost prevăzute zone verzi de aliniament..
Zona verde propusa a fi amenajata va fi plantata cu gazon decorativ, cu catina rosie (tamarix)si plante floricole cu frunze de corative, etc. Deasemenea pe fiecare lot in parte va fi prevazuta si o zona verde, plantata.
Pe alei va fi montat mobilier urban.
3.6 Echipare edilitara
Alimentare cu apa.
Alimentarea cu apă
Pentru asigurarea alimentării cu apă pentru gospodăriile din zonele rezidenţiele se propune realizarea de reţele de distribuţie a apei pe strada propusa, astfel încât să existe posibilitatea racordării tuturor unităţilor şi a gospodăriilor.
La întocmirea prezentei documentaţii s-a avut în vedere ca propunerile pentru alimentarea cu apă să fie în concordanţă cu cele din Planul Urbanistic General al municipiului aprobat.
Necesarul de apă şi presiunea pentru reţelele de distribuţie a apei propuse se va asigura de la conductele de alimentare cu apă existente în cartierul Gai, realizându-se mai multe racordări la acestea pentru asigurarea alimentării cu apă a noilor reţele din mai multe puncte.
Conductele de distribuţie a apei vor fi de tip inelar, vor avea Dn=90 mm şi Dn=110 mm, din ţevi de polietilenă de înaltă densitate, PE-ID100, Pn6, pozate subteran sub adâncimea de îngheţ a solului, în tranşee deschise săpate manual sau mecanizat, în funcţie de posibilităţile locale de pe traseu.
În punctele de racordare la reţelele existente, la intersecţii de străzi precum şi la distanţe mai mari de 350 m se vor realiza cămine de vane pentru sectorizarea tronsoanelor de conducte, în vederea asigurării bunei exploatări şi întreţineri ale acestor lucrări.
Pe conductele de distribuţie propuse se vor prevedea hidranţi subterani de incendiu conform Normativ P66-2001, „Normativ pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor din mediul rural” prin piesele de legătură aferente, precum şi construcţiile anexe necesare bunei funcţionalităţi şi exploatării acestora (cămine de vane, piese de ramificaţie etc.).
La întocmirea documentaţiilor se vor avea în vedere prescripţiile normativelor şi standardelor specifice aflate în vigoare la data întocmirii acestora, precum şi condiţiile impuse de avizele şi acordurile emise de societăţile care au lucrări care vor fi afectate de realizarea lucrărilor propuse.
Se menţionează că materialele, produsele, procedeele şi echipamentele utilizate la realizarea lucrărilor vor corespunde condiţiilor impuse de H.G. nr. 392/1994, privind regulamentul agrementărilor tehnice.
Documentaţiile tehnico-economice vor fi verificate de verificatori atestaţi pentru exigenţele necesare din documentaţiile conform reglementărilor în vigoare.
La elaborarea documentaţiei se va urmări respectarea prescripţiilor standardelor specifice aflate în vigoare la zi, specificate în aceste documentaţii prin conţinutul acestora.
Canalizarea menajeră
În zona propusă nu exista sisteme centralizate de canalizare menajeră se propune realizarea de colectoare stradale de canalizare menajeră şi de colectoare principale care să colecteze şi să conducă apele uzate spre staţii de pompare care să poată prelua şi evacua apa uzată spre viitorul sistem de canalizare menajeră propusă prin Planul Urbanistic General .
Colectoarele de canal se propun a fi realizat pe toată lungimea străzilor ce se creează, urmărindu-se alegerea unui traseu care să permită racordarea tuturor gospodăriilor şi a unităţilor, intervenţii minimale la elementele urbanistice propuse, lungimi minime, şi evitarea obstacolelor care să îngreuneze execuţia şi să creeze costuri de realizare sporite.
Conductele colectoarelor de canal se propun a se realiza din tuburi PVC pentru canalizări exterioare, D = 250, D = 315 şi D = 400 mm, cu mufe şi garnituri de cauciuc pentru îmbinări, pozate subteran sub adâncimea de îngeţ a solului, respectiv sub –0,80m de la nivelul terenului, conform STAS 6054-94, cu pante de montaj de i = 0,003-0,005, pentru asigurarea scurgerii gravitaţionale a apei, cu o viteză de autocurăţire a canalului. Conductele se vor poza pe un strat de nisip de 0,20m, şi vor fi înglobate în nisip pe o grosime care să acopere tubul cu 0,10m deasupra generatoarei superioare.
De-a lungul colectoarelor de canal, în punctele de racord, la ramificaţii, în punctele de schimbare a direcţiei şi la distanţe de maxim 50m se vor prevedea cămine de vizitate din tuburi de beton simplu DI=1000 mm, şi L = 1000mm, STAS 2448-82, acestea având rolul de îmbunătăţire a posibilităţilor de întreţinere şi exploatere a sistemului. Căminele vor fi prevăzute cu rame şi capace din fontă pentru cămine, STAS 2308-81, de tip carosabil şi necarosabil în funcţie de poziţia acestora în teren. La căminele cu adâncimi mai mari de 1,20m în interiorul acestora se vor prevedea trepte de acces din oţel beton 20mm încastrate în peretele căminului, la distanţe de 30cm una de alta , poziţionate decalat, şi vopsite cu vopsea anticorosivă.
Apa uzată din colectoarele stradale propuse se va descărca în colectorul principal D = 400 mm, şi se va conduce la staţiile de pompare propuse.
Având în vedere faptul că sistemul centralizat de canalizare menajeră a celor două localităţi se va realiza în viitor, iar lucrările propuse prin prezentul P.U.Z. ar putea fi realizate înaintea sistemului de canalizare, se propune şi o variantă provizorie pentru evacuarea şi colectarea apelor uzate menajere de la unităţile şi gospodăriile propuse.
Această a doua variantă este de realizare a rezervoarelore vidanjabile pentru fiecare unitate şi gospodărie ce se realizează, acestea fiind astfel amplasate şi concepute încât să existe posibilitatea racordărilor instalaţiilor de canalizare la sistemul centralizat când acesta se va înfiinţa, fără intervenţii majore, şi cu cheltuieli minimale.
Rezervoarele vidanjabile se propun a fi construcţii subterane etanşe din beton armat, dimensionate pentru fiecare unitate şi gospodărie astfel încât acestea să aibă capacitatea de preluare a apei uzate, cu perioada de golire cât mai mare.
Canalizarea pluvială
Pentru colectarea şi evacuarea apei meteorice de pe suprafaţa zonei studiate, se propune realizarea receptori şi de colectoare de canal pluvial, care vor conduce apa la canalele de desecare existente sau realizate în acest scop.
Receptorii de apă pluvială şi colectoarele de canal se propun a fi realizat pe toată lungimea străzilor ce se creează, urmărindu-se alegerea unui traseu care să permită racordarea tuturor gospodăriilor şi a unităţilor propuse, intervenţii minimale la elementele urbanistice propuse, lungimi minime, şi evitarea obstacolelor care să îngreuneze execuţia şi să creeze costuri de realizare sporite.
Conductele colectoarelor de canal se propun a se realiza din tuburi PVC pentru canalizări exterioare, D = 200 mm pentru racorduri şi D = 315 şi D = 400 mm pentru colectoare, cu mufe şi garnituri de cauciuc pentru îmbinări, pozate subteran sub adâncimea de îngeţ a solului, respectiv sub –0,80m de la nivelul terenului, conform STAS 6054-94, cu pante de montaj de i = 0,003-0,005, pentru asigurarea scurgerii gravitaţionale a apei, cu o viteză de autocurăţire a canalului. Conductele se vor poza pe un strat de nisip de 0,20m, şi vor fi înglobate în nisip pe o grosime care să acopere tubul cu 0,10m deasupra generatoarei superioare.
De-a lungul colectoarelor de canal, în punctele de racord, la ramificaţii, în punctele de schimbare a direcţiei şi la distanţe de maxim 50m se vor prevedea cămine de vizitate din tuburi de beton simplu DI=1000 mm, şi L = 1000mm, STAS 2448-82, acestea având rolul de îmbunătăţire a posibilităţilor de întreţinere şi exploatere a sistemului. Căminele vor fi prevăzute cu rame şi capace din fontă pentru cămine, STAS 2308-81, de tip carosabil şi necarosabil în funcţie de poziţia acestora în teren. La căminele cu adâncimi mai mari de 1,20m în interiorul acestora se vor prevedea trepte de acces din oţel beton 20mm încastrate în peretele căminului, la distanţe de 30cm una de alta , poziţionate decalat, şi vopsite cu vopsea anticorosivă.
Canalele de desecare existente în zonă se vor devia în afara acesteia, în extravilanul localităţilor, acestea fiind reprofilate astfel încât să se poată racorda la canalele de desecare existente, şi să poată prelua debitele de apă de la colectoarele de canalizare pluvială.
Instalatiile de alimentare cu apa rece si instalatia de canalizare a apelor uzate menajere, s-a determinat tinand cont de prevederile standardelor in rigoare si anume STAS 1478/90 si 1846/90.
Normativul de paza pentru singerea incendiilor si STAS 1343/90 stabilesc consumurile de apa necesare in caz de incendiu, prevad hidranti exteriori .
Alimentarea cu caldura
Alimentarea cu caldura se va face cu ajutorul unei centrale termice propri ,cu combustibil lichid (s-au gaze naturale}..
Alimentarea cu energie electrica
Noile cladiri vor fi racordata la reteaua electrica propusa in zona, prin extinderea retelei existente, care traverseaza zona studiata prin partea de sud a acesteia..
Telecomunicatii
Pentru noul obiectiv se va prevedea racordarea la reteaua telefonica propusa, aceasta fiind in etapa de perspectiva.
Gospodaria comunala
In toate parcelele vor fi prevazute platforme de colectare a deseurilor menajere solide care vor fi colectate de serviciul de salubritate a localitatii. Aceste platforme vor fi betonate si usor de intretinut, cu acces usor la ele.
3.7. Protectia mediului
Din punct de vedere a mediului, nu sunt riscuri de inundatii sau alunecari de teren in aceasta zona, nici riscuri tehnologice nu sunt, aflandu-ne intr-o zona de locuit.
Deasemenea se propun zone verzi de aliniament in lungul carosabilelor, si plantatii pe fiecare lot in parte.
3.8. Obiective de utilitate publica
Fiind vorba de un teren privat cu functiune de locuit nu sunt prevazute obiective de utilitate publica.
4. Concluzii
Prin realizarea obiectivului propus se mobileaza partea sud a intravilanului localitatii Arad, prin extinderea zonei de locuit.
Prin materialele din care vor fi construite aceste obiective, precum si finisajele propuse aceste cladiri vor inobila fondul construit al localitatii.
In urma aprobarii prezentului P.U.Z. se va trece la construirea obiectivelor propriuzise, la realizarea retelelor edilitare si a racordurilor de la retelele de utilitati si pana la firidele cladirilor.Toate aceste lucrari intra in sarcina beneficiarului si se vor executa etapizat
Proiectantul considera ca amplasarea acestui obiectiv vine in completarea frontului existent , si contribuie la dezvoltarea zonei de locuit a municipiului Arad.
Intocmit
Urbanism Arh. Serban E.
P.U.Z. CASE DE LOCUIT
Str. Campurilor FN, Arad
Beneficiar: DOLHA CRISTIAN
Str. BOGDAN VOIEVOD nr. 10., Arad
FISA DE RESPONSABILITATI
1. INSUSIREA DOCUMENTATIEI :
Director : arh. Elvira Serban
Sef proiect: arh. Elvira Serban
2 COLECTIV DE ELABORARE :
Urbanism si amenajarea teritoriului arh. Elvira Serban
3 TEHNOREDACTARE : arh. Elvira Serban
Tehn. Irina Terek