Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 27-07-2006 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad-iniţiativa primarului.
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de sâmbătă, 22 iulie 2006, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele proiecte de hotărâri:
Proiect de hotărâre privind aprobarea măsurilor de protecţie socială la transportul în comun cu tramvaiele-iniţiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad-iniţiativa primarului.
Documentaţie privind Planul Urbanistic de Detaliu -Piaţa Avram Iancu, proiect nr. 219/2006, proiectant SC -ARH-DESIGN- SRL, beneficiar Consiliul Local al Municipiului Arad-iniţiativa primarului.
Documentaţie privind Planul Urbanistic de Detaliu -Imobil locuinţe colective P + 3 E, str. A. M. Guttenbrunn nr. 74, proiect nr. 46/2006 elaborat de SC ATELIER CAAD SRL-iniţiativa primarului.
Până la data de 3 august 2006, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documentaţii.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 24.07.2006, între orele 8,00-12,00 şi 13,00-17,00, la camera 2, Centrul de Informare pentru Cetăţeni.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi contra cost copii după aceste proiecte de hotărâri, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing.Gheorghe Falcă
ROMÂNIA AVIZAT
JUDEŢUL ARAD SECRETAR
MUNICIPIUL ARAD Doina Paul
CONSILIUL LOCAL PROIECT
HOTĂRÂREA nr._____
din _________________
privind aprobarea „Regulamentului de organizare şi
funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad”
Consiliul Local al Municipiului Arad,
Având în vedere:
- iniţiativa primarului municipiului Arad, exprimată prin expunerea de motive înregistrată cu nr. _________ din ____________;
- raportul nr. _________ din ____________ al Serviciului ______________ din cadrul Direcţiei Tehnice;
- Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr.5/2006 privind preluarea de către Consiliul Local al Municipiului Arad a sistemului de administrare a parcărilor în municipiul Arad;
- prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.45/2003 privind finanţele publice locale , art. 26 taxe speciale pentru funcţionarea unor servicii speciale;
- prevederile art.38, alin.(2), lit.”m” din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală,
În temeiul art.46, alin(1) din Legea nr.215/2001, Legea administraţiei publice locale,
HOTĂRĂŞTE:
Art.1 Se aprobă „Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad” conform anexelor , care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2 Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă toate hotărârile consiliului local referitoare la organizarea şi funcţionarea parcărilor publice din municipiul Arad.
Art.3 Prezenta hotărâre se comunică celor interesaţi prin grija Serviciului Administraţie Publică Locală.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ SECRETAR
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
DIRECŢIA TEHNICĂ
Nr. _________/________________
RAPORT
al serviciului de specialitate
Referitor la: expunerea de motive înregistrată cu nr.________/___________ a domnului
Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad;
Obiect :
- propunerea spre aprobare a unui proiect de hotărâre cu următorul obiect : aprobarea „Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad”
Având în vederea :
- preluarea de către Consiliul Local al Municipiului Arad prin Hotărârea nr. 5/2006 a sistemului de administrare a parcărilor în municipiul Arad .
- necesitatea fluidizării traficului rutier în zona centrală a municipiului;
Pentru o mai bună administrare a locurilor de parcare existente pe raza municipiului de către Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Arad şi pentru crearea de venituri la bugetul local, pentru susţinerea acestei activităţi este necesară continuarea utilizării sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad din zonele specificate în anexa 2 , de către Direcţia Tehnică – Serviciul Administrare Parcări se realizează :
- descongestionarea traficului rutier;
- eliberarea reţelei stradale de autovehiculele staţionate neregulamentar;
- realizarea unei lucrări de modernizare şi sistematizare a parcărilor;
- folosirea cât mai eficientă a locurilor de parcare existente.
Deoarece funcţionarea sistemului de parcare cu plată asigură realizarea obiectivelor propuse, considerăm oportun şi legal aprobarea proiectului de hotărâre în forma prezentată.
DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXECUTIV ,
Ing. Răzvan Popa Ec. Pavel Neamţiu
În temeiul prevederilor art.46 din Legea nr. 215/2001 a Administraţiei Publice Locale şi ale art. 37 (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local al Municipiului Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 273/13 iulie 2004, îmi exprim iniţiativa de promovare a unui proiect de hotărâre cu următorul obiect :
- aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Sistemului de Parcare cu Plată în Municipiul Arad , în susţinerea căruia formulez următoarea
EXPUNERE DE MOTIVE
În vederea fluidizării circulaţiei şi pentru o mai bună disciplină în trafic în centrul Municipiului Arad este necesară reglementarea modalităţii de parcare cu plată a autovehicolelor.
De asemenea, pentru o mai bună administrare a locurilor de parcare existente pe raza municipiului şi pentru crearea de venituri la bugetul local, pentru susţinerea acestei activităţi este necesară continuarea utilizării sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad
Având în vedere cele prezentate mai sus, consider oportună:
Adoptarea de către Consiliul Local al Municipiului Arad a unei hotărâri privind: aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Sistemului de Parcare cu Plată în Municipiul Arad
PRIMAR,
Ing. Gheorghe Falcă
Anexa 1
La HCL: nr. ……………
REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A SISTEMULUI DE PARCARE
(ROFSP) CU PLATĂ ÎN MUNICIPIUL ARAD
Prezentul Regulament se emite în baza competenţelor generale pe care le are autoritatea publică locală, în calitate de administrator al drumurilor din municipiul Arad, în scopul asigurării desfăşurării fluente a circulaţiei autovehiculelor.
CAP. I. DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1. (1) În sensul prezentului Regulament parcările sunt spaţiile special amenajate, delimitate prin marcaje orizontale faţă de marginea părţii carosabile a drumului şi semnalizate prin indicatoare cu simbolul „parcare“ P.
(2) Parcările, astfel cum au fost definite în alin. (1) se amenajează şi în afara părţii carosabile, delimitată prin linie continuă aplicată pe întreaga lungime a zonelor de parcare, stabilite în concordanţă cu prevederile O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi ale Regulamentului de aplicare a acesteia.
Art. 2. Parcările din municipiul Arad pot fi utilizate contra cost prin plata anticipată a tichetului de parcare , abonamentului sau a rezervării făcute conform prezentului Regulament.
Art. 3. Sistemul de taxare se aplică în municipiul Arad, prin operatorul Direcţia tehnică – Serviciul Administrare Parcări – din cadrul Primăriei Municipiului Arad, serviciul se va înfiinţa printr-o Hotărâre a Consiliului Local .
Art. 4. Parcările în care se aplică acest sistem, precum şi cuantumul taxelor de parcare se stabilesc prin Hotărâri ale Consiliului Local.
CAP. II PROGRAM DE FUNCŢIONARE A PARCĂRILOR ÎN SISTEM DE PLATĂ
Art. 5. Sistemul de parcare cu plată în municipiul Arad se aplică în perimetrele stabilite prin hotărâri ale C.L.M. Arad . Lista străzilor pe care se aplică sistemul de taxare este prevăzută în Anexa 2.
Art. 6. (1) Programul de funcţionare a parcărilor în sistem de plată este următorul:
a) De luni până vineri în intervalul orar: 8,00- 18,00
b) Sâmbăta, în intervalul orar: 8,00-14,00
2) În afara programului stabilit potrivit alin. (1), duminica şi în sărbătorile legale, parcarea este gratuită.
(3) În timpul programului stabilit potrivit alin. (1), pentru evenimente deosebite organizate sub patronajul Primărie Municxipiului Arad, cu o prealabilă notificare, parcarea este gratuită.
CAP. III SISTEMUL DE PLATĂ. REGULI APLICABILE
Art. 7. Obligaţia de plată ce revine utilizatorilor parcărilor se realizează într-una din următoarele modalităţi:
A. Plata tarifului orar
B. Abonamentul
C. Rezervarea
Art. 8 Regulile şi taxele aplicabile pentru modalităţile de plată enumerate la art. 7 sunt următoarele:
A. PLATA TARIFULUI ORAR
(1) Taxa orară se plăteşte în sistem de autotaxare, utilizând parcometrele aplasate în apropierea locurilor de parcare, prin intermediul monedelor sau cardului de parcare.
a. Monedele se utilizează direct la parcometru, unde se introduc atâtea monede până la concurenţa sumei care reprezintă taxa aplicabilă, pentru unitatea de timp solicitată;
b. Cardul de parcare este un instrument de plată pe suport de plastic cu cip electronic integrat.
b.1. Cardul de parcare se achiziţionează contra cost de la sediul operatorului (B- dul Revoluţiei nr. 75 ) sau de la punctele de distribuţie care afişează sigla PARKAR (chioşcuri, magazine, etc.)
b.2. Preţul unui card este de 5,00 RON .
b.3. Preţul cardului se reţine cu titlu de garanţie, urmând a fi returnat în aceleaşi condiţii ca cele prevăzute la punctul b.2, la restituirea cardului în stare de funcţionare, nedeteriorat.
b.4. Preţul cardului stabilit conform punctului b.2. se achită o singură dată, cardul putând fi reîncărcat sau, după descărcare, putând fi înlocuit cu altul, încărcat, cu plata sumei corespunzătoare numai pentru încărcare.
Autotaxarea se realizează prin efectuarea succesivă a următoarelor operaţiuni:
1) După oprirea autovehiculului în spaţiul special amenajat pentru parcare, cardul de parcare sau monedele se introduc în parcometru (aparat de taxare).
2) Se selectează durata parcării pentru un interval de până la max. 10 ore.
3) Parcometrul va emite tichetul de parcare, care se va poziţiona în mod obligatoriu în interiorul autovehicolului, pe bord, sub parbriz, de preferat în suport special, astfel încât toate datele inscripţionate să fie vizibile din exterior. Dacă nu se poate identifica tichetul de parcare, se aplică sancţiunile prevăzute de prezentul Regulament.
4) Tichetul de parcare este valabil pentru întreaga durată de timp plătită în zona în care s-a parcat sau în alte zone cu tarif egal ori mai mic decât cel achitat.
(2) Cuanrumul taxelor orare stabilite pe perioade de timp definite în funcţie de zonele de parcare sunt prevăzute în anexa 3 la H.C.L.M. …………………...
B. ABONAMENTUL
1. Pentru utilizarea parcărilor se emit la cerere următoarele tipuri de abonamente:
a) abonament pentru rezidenţi persoane fizice pentru o stradă;
b) abonament pentru nerezidenţi persoane fizice şi persoane juridice pentru o stradă;
c) abonament pentru persoane fizice şi persoane juridice pentru toate străzile;
2. Reguli generale aplicabile pentru utilizarea tuturor tipurilor de abonamente
a) abonamentele se emit pentru perioade de timp lunare, trimestriale, sau anuale;
b) abonamentele se achiziţionează de la sediul operatorului;
c) preţurile abonamentelor sunt cele cuprinse în anexa 3 la HCLM …………………;
d) pentru B-dul Revoluţiei nu se emit abonamente;
e) abonamentul, indiferent de tip, se eliberează pentru un singur autovehicul;
f) în timpul parcării, abonamentul se poziţionează în mod obligatoriu în interiorul habitaclului autovehiculului, pe bord sub parbriz, preferabil în suport special, astfel încât toate elementele inscripţionate să fie vizibile;
g) abonamentele deteriorate sau pierdute se înlocuiesc, la cerere notificată în scris, cu plata contravalorii cheltuielilor costurilor de emitere.
3. Reguli particulare aplicabile tipurilor de abonamente enumerate la punctul C.1.:
a) Abonament pentru rezidenţi persoane fizice pentru o stradă:
Abonamentul pentru persoane fizice, rezidente pe o stradă, se eliberează cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- domiciliul sau reşedinţa să fie stabilite pe strada pentru care se solicită abonament, împrejurare dovedită cu actul de identitate;
- autovehiculul pentru care se solicită abonamentul să fie proprietatea solicitantului sau să îi fie dat în folosinţă prin procură încheiată de proprietar, împrejurare dovedită cu certificatul de înmatriculare şi procură, când este cazul;
- abonamentul este valabil exclusiv pe strada pentru care s-a eliberat.
b) Abonament pentru nerezidenţi persoane fizice şi persoane juridice pentru o stradă:
- acest tip de abonament se eliberează în condiţiile de plată stabilite la punctul B.2. lit.b) şi c), pentru autovehiculul indicat şi pentru strada solicitată, fără alte condiţionări . Sunt permise numai autovehicule a căror masă maxim autorizată nu depăşeste 3,5 to. ;
c) Abonament pentru persoane fizice şi persoane juridice pentru toate străzile:
- abonamentul utilizabil pe toate străzile se eliberează necondiţionat, după îndeplinirea, în condiţiile prezentului Regulament, a obligaţiei de plată ce revine solicitantului. Sunt permise numai autovehicule a căror masă maxim autorizată nu depăşeste 3,5 to. ;
D. REZERVAREA
1. Rezervarea este permisă numai pentru autovehicule a căror masă maxim autorizată nu depăşeste 3,5 to.
2. Rezervarea operează asupra a maxim două locuri de parcare, alese pe oricare din străzile pe care se aplică sistemul de parcare cu plată , inclusiv pe B-dul Revoluţiei unde se pot rezerva doar de către societăţile bancare .
3. Plata se efectuează lunar, trimestrial sau anual şi anticipat , conform valorilor stabilite în anexa 3.
4. Pentru rezervarea locurilor de parcare solicitantul încheie cu operatorul un contract de rezervare.
5. Locul rezervat este indicat prin amplasarea unui dispoziziv de rezervare.
6. Dispozitivul de rezervare se amplasează de către operatorul sistemului de parcare pentru locurile de parcare indicate conform contractului de rezervare.
CAP. IV FACILITĂŢI
Art. 9. În zonele de parcare delimitate conform celor prevăzute la art. 1 se rezervă şi semnalizează prin marcaj specific, în locurile menţionate de Primăria municipiului Arad, locuri pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport ale persoanelor cu handicap.
Art. 10. În parcările situate în faţa spitalelor se rezervă câte două locuri marcate prin semnul internaţional „H“, utilizate de persoanele care apelează la serviciile medicale de urgenţă. Parcarea este gratuită.
Art. 11. (1) Se acordă gratuităţi următoarelor categorii:
- Fundaţiilor şi asociaţiilor cu activitate umanitară, care asigură transporturi în interesul persoanelor asistate, beneficiază de gratuitate.
- Veteranilor de război şi beneficiarii Decretului lege nr. 118/1990.
- Mediciilor de familie, în împrejurări legate de asigurare serviciilor medicale de urgenţă, beneficiază de gratuitate.
- Vehiculelor corpului diplomatic;
- Vehiculelor de intervenţie ( salvare, pompieri , poliţie, jandarmerie, Ministerul Justiţiei, M.Ap.N., gardieni publici ) aflate în misiune ;
- autovehiculor, nominalizate, aparţinând următoarelor instituţii de interes public :
o Primăria Municipiului Arad,
o Prefectura Judeţului Arad,
o Consiliul Judeţean Arad,
o Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad,
o Garda Financiară Arad,
o Curtea de Conturi Arad,
- Delegaţiilor străine, nominalizate, la invitaţia instituţiilor de interes public .
(2) Gratuitatea se acordă în baza unei cereri avizată de Primarul Municipiului Arad.
CAP. V RIDICAREA ŞI DEPOZITAREA
Art. 12. Verificarea respectării de către conducătorii de autovehicule a prevederilor prezentului regulament se face de către echipele de control ale operatorului – Directia tehnică – Serviciul Administrare Parcări – abilitat cu implementarea şi exploatarea sistemului.
Echipele de control ale operatorului vor purta un echipament distinct şi cu ecuson
Parcările publice cu plată vor fi periodic monitorizate de către reprezentanti ai operatorului care vor avea urmatoarele sarcini si atributii:
• verificarea existentei si valabilitatilor tichetelor de parcare expuse pe bordul autovehiculelor si luarea masurilor corespunzatoare in cazul in care exista deficiente sau abateri.
• verificarea si asigurarea bunei functionari a parcomatelor.
• verificarea modului de parcare a auvehiculelor.
• verificarea starii marcajelor si a indicatoarelor.
• verificarea starii spatiului de parcare in ceea ce priveste salubrizarea si dezapezirea, iluminarea.
• verificarea starii tehnice si a bunei functionari a barierelor de acces, acolo unde este cazul de montare a acestora.
• indrumarea cetatenilor si rezolvarea solicitarilor indreptatite adresate de catre acestia.
• Pentru locurile de parcare rezervate operatorul va pune la dispoziţiea utilizatorului dispozitivul ce asigură rezervarea acelui loc.
Art. 13. (1) În baza protocolului încheiat între Poliţia Rutieră şi Serviciul Administrare Parcări împuterniciţii Primarului , autovehiculele oprite sau staţionate neregulamentar pe partea carosabilă sau parcate pe trotuar sunt ridicate şi depozitate de către operatorul sistemului de parcare. Locul de depozitare este situat ………………………..Operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare sunt înregistrate pe suport video de cei ce efectuează această activitate.
(2) Materialul înregistrat se conservă până la returnarea fără obiecţii, a autovehiculului, sau până la soluţionarea eventualelor contestaţii.
Art. 14. (1) În termen de 20 de zile de la data depozitării vehiculului, în condiţiile prezentului capitol, împuternicitul Primarului este îndreptăţit să se adreseze instanţei pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca urmare a neridicării vehiculului.
(2) Prejudiciul este determinat prin însumarea tarifului de eliberare şi a celui de depozitare pentru fiecare zi începută, până în ziua ridicării (inclusiv). Tariful de eliberare include şi cheltuielile determinate de operaţiunile de ridicare şi transport.
Art. 15 In cazul autovehiculelor abandonate, operatorul de parcare va soma in scris pe proprietarul sau detinatorul legal al vehiculului abandonat, cerandu-i sa isi ridice vehiculul abandonat pe domeniul public, in termen de 5 zile.
Art. 16 In cazul autovehiculelor fara stapan, autoritatea administratiei publice locale va aduce la cunostinta publica caracteristicile tehnice ale vehiculului si locul de unde acesta a fost ridicat, prin anunt publicat intr-un cotidian local, in termen de 5 zile de la intocmirea procesului verbal de constatare.
Art. 17 Daca in termen de 30 de zile de la data anuntului privind autovehiculul fara stapan sau in termen de 10 zile de la data transmiterii somatiei adresate proprietarului sau detinatorului legal al autovehiculului abandonat, autovehiculul respectiv nu este revendicat si cerut spre restituire de nici o persoana, acesta trece de drept in proprietatea Primariei Municipiului Arad.
Constatarea trecerii vehiculului in proprietatea privata a Primariei, se realizeaza prin dispozitie scrisa a primarului, care se comunica de indata proprietarului sau detinatorului legal al vehiculului. Dispozitia primarului poate fi atacata, in termen de 5 zile de la comunicare, la instanta de contencios administrativ, in conditiile legii.
Art. 18 Daca proprietarul sau detinatorul legal al vehiculului abandonat achita suma de ……………, dispozitia primarului ramane fara obiect, iar vehiculul va fi restituit acestuia. Amenda se va face venit la bugetul local.
Art. 19 Restituirea vehiculului abandonat catre detinatorul legal, se va face pe baza de proces verbal, numai daca se face dovada:
-calitatii de proprietar sau detinator legal al acestuia;
-achitarii tuturor taxelor prevazute de legile in vigoare;
-platii la zi a tarifului de parcare, in cazul vehiculelor ridicate din parcari, etc.
Art. 2o. Taxele de depozitare şi eliberare a autovehiculelor vor fi stabilite printr-o hotărâre a Consiliului Local.
CAP. VI SANCŢIUNI
Art. 21. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu taxa de penalizare de 26RON (260.000 lei) în condiţiile achitării în termen de 15 zile lucrătoare, după expirarea termenului de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă , valoarea taxei de penalizare este de 78 lei Ron .
a) staţionarea în spaţiul de parcare fără îndeplinirea obligaţiilor de plată, în oricare din modalităţile prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare al parcărilor publice;
b) documentul de plată (tichet, abonament) nu este poziţionat în interiorul autovehiculului, conform cerinţelor Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice;
c) parcarea pe locuri rezervate (altele decât cele care fac obiectul contractului de rezervare) ;
d) parcarea pe locurile marcate cu H sau cu semnul internaţional al persoanelor cu handicap.
Art. 22. Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 21 se aplică contravenienţilor persoane fizice şi persoane juridice, proprietari sau deţinători cu orice titlu ai autovehiculelor.
(1) Constatarea contravenţiilor stabilite prin prezenta hotărâre şi întocmirea procesului verbal de constatare a contravenţiei se efectuează de către împuterniciţi prin dispoziţie a Primarului Municipiului Arad.
Art. 23. Cuantumul taxei de penalizare se actualizează în conformitate cu prevederile legale.
Art. 24. Se procedează la ridicarea autovehiculelor care se află în situaţiile prevăzute de art.21 lit. c.,d. cu sprijinul Poliţiei Arad. Măsura ridicării se prevede ca măsură complementară în procesul-verbal de constatare al contravenţiei.
Art. 25. Contravenientul poate achita în 48 de ore, de la data întocmirii actului constatator , jumătate din minimul taxei de penalizare prevăzute, la Direcţia Venituri a Primăriei Municipiului Arad,
Art. 26. (1) Pentru situaţia în care contravenientul nu este de faţă, se stabilesc următoarele reguli procedurale :
a) agentul constatator fixează pe parbriz actul de constatare din al cărui conţinut trebuie să rezulte fără echivoc împrejurarea avută în vedere;
modelul actului constatator este prevăzut în anexa 4 a H.C.L.M. nr. ___________________ , actul constatator se intocmeşte în 4 exemplare :
- un exemplar pentru Direcţia Venituri a Primăriei Municipiului Arad,
- un exemplar rămâne la agentul constatator,
- un exemplar se aplică pe parbrizul autovehiculului.
- un exemplar se transmite prin poştă contravenientului cu confirmare de primire.
b) proba săvârşirii faptei se face cu fotografii realizate cu aparate foto digitale sau cu mijloace de înregistrare video, cu menţiunea datei şi a orei;
(2) Contravenienţii care nu achită taxa de penalizare, conform prevederilor art.21, vor fi identificaţi în condiţiile protocolului încheiat de operator cu Poliţia Municipiului Arad, urmând aplicarea penalităţilor şi a altor prevederi legale pentru urmărirea, încasarea sau executarea silită a taxei de penalizare;
CAP. VII DISPOZIŢII FINALE
Art. 27 Prevederile prezentului Regulament nu se aplică autovehiculelor unităţilor de poliţie, salvare, pompieri, inscripţionate corespunzător.
Art. 28. Operatorul nu răspunde de securitatea vehiculelor şi a bunurilor aflate în acestea, în perimetrul sistemului de taxare.
Art.29. În situaţia în care posesorul unui autovehicul este identificat la a treia staţionare neregulamentară şi nu are pentru aceste abateri achitată contravaloarea penalizărilor, se trece la ridicarea, transportul şi depozitarea într-un loc special amenajat al autovehiculului.
Art. 30. Este interzisă ocuparea locurilor de staţionare din zona de aplicare a sistemului de taxare cu diverse obiecte sau inscripţii, cu excepţia dispozitivelor puse la dispoziţie de operator.
Art.31. Prevederile prezentului regulament se aplică şi autovehiculelor destinate aprovizionării, transportului de mărfuri.
Art.32. Împuterniciţii Primarului, aplică prevederile regulamentului şi răspund, în condiţiile legii penale, civile, administrative, după caz, de modul în care o vor face.
Art.33. Prezentul Regulament, aprobat prin hotărârea nr.____________, poate fi modificat sau completat .
ANEXA 2
Zona A de tarifare :
1. str. Emanuel Gojdu – tronson cuprins între str. Ecaterina Teodoroiu şi Tribunul Buteanu
2. str. E. Teodoroiu
3. str. V. Goldiş
4. str. L. Blaga
5. str. V. Alecsandri
6. str. Horia tronson cuprins între str. Episcopiei şi str. Octavian Goga
7. str. Ghe. Popa de Teiuş
8. Piaţa Mihai Viteazul
9. str. Crişan
10. B-dul Revoluţiei ( de la Piaţa Gării până la Tribunul Dobra)
11. B-dul Revoluţiei – zona medianei
12. str. I.C. Brătianu
13. str. N. Grigorescu
14. str. Blajului
15. str. Romul Veliciu
16. str. Xenopol
17. str. Decembrie 1918
18. str. Unirii
19. str. N. Bălcescu tronson B-dul Revoluţiei + B-dul Gen. Dragalina
20. B-dul Decebal
21. B-dul General V. Milea
Zona B de tarifare :
1. Piaţa Gării
2. str. Miron Costin
3. str. Peneş Curcanul tronson B-dul Revoluţiei şi str. M. Costin
4. str. St. A. Doinaş
5. str. T. Vladimirescu
6. str. A. Mureşanu între B-dul Revoluţiei şi str. St. A. Doinaş
7. str. Elena Ghiba Birta
8. Piaţa Spitalului parcare din faţa blocurilor
9. str. Ghe. Coşbuc
10. str. I. Sava
11. str. O. Goga între str. Mărăşeşti şi str. Horia
12. str. Episcopiei
13. str. Ştefan Cicio Pop
14. str. Sebeşului
15. str. M. Eminescu tronson str. Vârful cu Dor str. L. Blaga
16. str. Vârful cu Dor
17. str. Ghe. Bariţiu
18. str. Grigorie Alexandrescu între str. Cozia şi str. Ghe. Bariţiu
19. str. Aviator Georgescu
20. str. Cloşca
21. str. M. Stănescu
22. str. Andreescu
23. str. Gen. Traian Moşoiu
24. str. Omisifer Ghibu
25. Splaiul General Praporgescu
ANEXA 3
TAXA DE PARCARE
Durata
- minute - Cuantumul taxei pentru zona A
- lei (RON) - Cuantumul taxei pentru zona B
- lei (RON) -
15 0,2 0,1
30 0,5 0,4
60 1,0 1,0
90 2,0 2,0
120 3,0 3,0
180 4,0 4,0
240 9,0 9,0
300 12,0 12,0
360 18,0 18,0
420 21,0 21,0
480 24,0 24,0
540 27,0 27,0
600 30,0 30,0
VALOAREA ABONAMENTULUI :
a) Pentru rezidenţi, persoane fizice, pe o stradă
Durata
Cuantumul abonamentului pentru zona A
- lei (RON) - Cuantumul abonamentului pentru zona B
- lei (RON) -
1 Lună 13,5 10,0
1 Trimestru 32,4 24,0
1 An 129,6 96,0
b) Pentru nerezidenţi, persoane fizice şi persoane juridice, pe o stradă
Durata
Cuantumul abonamentului pentru zona A
- lei (RON) - Cuantumul abonamentului pentru zona B
- lei (RON) -
1 Lună 264,0 222,0
1 Trimestru 712,8 599,4
1 An 2.281,0 1.918,0
c) Pentru persoane fizice şi persoane juridice pentru toate străzile
Durata
Cuantumul abonamentului pentru zona A
- lei (RON) - Cuantumul abonamentului pentru zona B
- lei (RON) -
1 Lună 900,0 810,0
1 Trimestru 2.430,0 2.187,0
1 An 7.776,0 6.998,0
REZERVAREA
Durata
Cuantumul rezervării pentru zona A
- lei (RON) - Cuantumul rezervării pentru zona B
- lei (RON) -
1 Lună 343,2 288,6
1 Trimestru 926,6 779,2
1 An 2.965,3 2.493,0
Rezervare - B-dul Revoluţiei
Durata
Cuantumul rezervării
- lei (RON) -
1 Lună 900,0
1 Trimestru 2.700,0
1 An 10.800,0
Anexa nr.4
Formular format B 5
Î N Ş T I I N Ţ A R E
pentru plata taxei speciale de parcare
Nr. de înmatriculare:
Marca auto : Culoare :
Locul staţionării (str.) :
Data: Ora, min.:
Seria tichetului (abonamentului) :
Dvs. aţi încălcat Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. _______/_________, prin comiterea abaterii menţionate la punctul _________. Din acest motiv aveţi obligaţia de a plăti conform instrucţiunilor de plată anexate, suma de ______________ lei RON în termen de 15 zile lucrătoare. După expirarea termenului de 15 zile de la data aducerii la cunoştinţă, valoarea taxei speciale de parcare este de 78 lei RON ( conform art._____din Regulamentul de funcţionare a sistemului PARKAR).
Termenul de plată pentru taxa specială de parcare în sumă de 78 RON este de 15 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a obligaţiei de plată. Pentru neplată în termen a taxei speciale de parcare se datorează majorări de întârziere, conform dispoziţiilor legale în vigoare.
La cumularea a 3 taxe speciale de parcare neachitate se va trece la ridicarea autovehiculului.
Termenul de depunere a eventualelor contestaţii este de 15 zile de la data aducerii la cunoştinţă a obligaţiei de plată. Contestaţiile se depun la Registratura Primăriei Municipiului Arad.
Cod controlori :
Semnătura ………………….…..
1 Aţi staţionat fără tichet de parcare sau abonament;
2 Aţi depăşit timpul de staţionare conferit de tichetul folosit.
3 Aţi staţionat a Cu abonament neconform cu zona staţionării;
b Cu abonament expirat;
c Cu abonament eliberat pentru alt autovehicul.
4 Modul de expunere al tichetului sau abonamentului nu a permis descifrarea elementelor de identificare.
Relaţii cu publicul : Arad, B-dul Revoluţiei nr. ____, Telefon : __________
Program de lucru cu publicul : luni – vineri ____________
Anexa nr. 4
INSTRUCŢIUNI PENTRU PLATA TAXEI SPECIALE DE PARCARE
1 . Plata se poate efectua cu mandat poştal la orice oficiu poştal din ţară ;
2. Destinatarul mandatului este:
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
Adresa : Arad, B-dul Revoluţiei nr _________
3. La rubrica „Loc pentru corespondenţă” în mod obligatoriu se vor specifica următoarele :
a) C.U.I. : _____________; Atribut fiscal : R
b) Cont număr : _________________________deschis la Trezoreria Municipiului Arad
c) Număr de înştiinţare : ________________________________________
d) Număr de înmatriculare al autovehiculului : ___________________
e) Obiectul plăţii : „Taxă specială de parcare”.
4. Plata se va putea efectua şi la casieriile Primăriei Municipiului Arad, B-dul Revoluţiei
nr._____, după următorul program :
Luni – Vineri : _________________
Sâmbătă
Idem - limba maghiară
Idem - limba engleză
Notă : prezentul înscris va fi tipărit pe partea verso a „Înştiinţării pentru plata taxei speciale de parcare”.