Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 11-09-2009 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind aprobarea - Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă - din municipiul Arad iniţiativa primarului
Nr. 53017/11.09.2009
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 11.09.2009, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
Proiect de hotărâre privind aprobarea „Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiul Arad – iniţiativa primarului.
Până la data de 21.09.2009, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 11.09.2009, între orele 8,00-17,00, la Biroul de Informare Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
ROMÂNIA AVIZAT
JUDEŢUL ARAD SECRETAR
MUNICIPIUL ARAD Doina Paul
CONSILIUL LOCAL PROIECT
H O T Ă R Â R E A nr.______
din _________________ 2009
privind aprobarea „Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiul Arad
Consiliul Local al Municipiului Arad,
Având în vedere:
- iniţiativa Primarului Municipiului Arad, exprimată prin expunerea de motive înregistrată cu nr.46048 din 04.08.2009;
- raportul nr.46049 din 04.08.2009 al Serviciului Administrare Parcări din cadrul Direcţiei Patrimoniu;
- Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 5/2006, privind preluarea de către Consiliul Local al Municipiului Arad a sistemului de administrare a parcărilor în municipiul Arad;
- prevederile O.U.G. nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice;
- prevederile O.G. nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată prin Legea nr. 180/2002, cu modificări şi completări ulterioare;
- prevederile Legii nr. 571/2003, privind Codul fiscal;
- prevederile H.G.R. nr.44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003, privind Codul fiscal;
- prevederile O.G. nr. 92/2003, republicată, privind Codul de procedură fiscală;
- prevederile H.G.R.1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.G.nr.92/2003, privind Codul de procedură fiscală;
- prevederile art. 10 alin.(1) lit. a şi art. 11 alin. (2) lit. a din O.G. nr. 71/2002, privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local;
- prevederile H.G.R. nr. 955/2004, pentru aprobarea reglementărilor-cadru de aplicare a O.G. nr.71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local;
În temeiul art.36, alin.(2), lit. c, alin. (5), lit. a, art. 45 din Legea Administraţiei publice locale, nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
H O T Ă R Ă Ş T E
Art. 1. Se aprobă „Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiul Arad, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. Se aprobă chiria pentru un loc de parcare aşa cum este prevăzută la art. 12 din „Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiul Arad.
Art. 3. Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 10 zile de la data aducerii la cunoştinţa publică.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ S E C R E T A R
Doina Paul
Anexă la H.C.L.M. nr. ___________
Regulamentul de atribuire /licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă din municipiul Arad
A. Obiectul atribuirii/licitaţiei:
Art. 1. (1) Locurile de parcare care fac obiectul atribuirii/licitaţiei sunt cele situate in parcările de reşedinţă amenajate în conformitate cu prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare din municipiul Arad, la mai puţin de 30 m de frontul imobilelor utilizate de locatari, în funcţie de configuraţia perimetrului de amplasare, putându-se depăşi aceasta limită. Un loc de parcare are cel mult 15 m.p. (3 x 5).
(2) În cazul în care la parterul imobilelor de locuit sunt amenajate si funcţionează spaţii comerciale, locurile de parcare nu se vor atribui/licita, astfel încât acestea să poată fi folosite alternativ atât de locatari cât şi de clienţii spaţiilor comerciale.
B. Dispoziţiile generale
Art. 2. (1)În parcările de reşedinţa se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament/spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, indiferent de numărul de persoane/familii care îl locuiesc sau numărul de autoturisme deţinute, cu excepţia persoanelor care deţin garaje autorizate pe domeniul public.
(2)Locurile de parcare din parcările de reşedinţă vor fi atribuite/licitate numai după amenajarea, semnalizarea verticală si orizontală şi numerotarea acestora de către administratorul parcării de reşedinţă.
Art. 3. (1) În parcările de reşedinţă se vor atribui locuri de parcare numai proprietarilor/deţinătorilor de autovehicule cu masă maxim autorizată până la 3.5 t.
(2)Deţinerea unui autovehicul în proprietate sau în folosinţă este condiţie obligatorie pentru a participa la procedura de atribuire/licitare a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă.
Art. 4. În situaţiile în care numărul de solicitări depăşeşte numărul de locuri amenajate în parcarea de reşedinţă sau când unul sau mai multe locuri sunt solicitate expres de mai mulţi locatari, atribuirea se va face prin licitaţie publică. Preţul de pornire al licitaţiei îl reprezintă chiria de bază.
Art. 5. Procedura de atribuire/licitaţie se va organiza pentru fiecare loc de parcare situat în parcarea de reşedinţă.
Art. 6. (1)Atribuirea locurilor din parcările de reşedinţă se va face numai persoanelor fizice domiciliate/rezidente sau persoanelor juridice proprietare ale unor apartamente în imobilele arondate acestor parcări.
(2)Nu pot participa la procedura de atribuire persoanele fizice care nu pot dovedi domiciliul/rezidenţa şi persoanele juridice care nu pot dovedi calitatea de proprietar a unui apartament, în imobilele arondate parcării de reşedinţă respective.
Art. 7. În cazul în care numărul de solicitanţi este mai mic decât numărul de locuri de parcare amenajate, se pot atribui locuri de parcare şi pentru locatarii din imobilele apropiate care nu au primit locuri in parcarea de reşedinţă aferentă acestora sau se pot atribui mai multe locuri de parcare pentru acelaşi apartament.
Art. 8. (1)Contractele de închiriere se încheie pe o perioadă de 12 luni numai după achitarea integrală a chiriei. Locatarul are dreptul de a folosi locul de parcare 24 ore/zi.
(2)În cazul în care solicitantul căruia i s-a atribuit locul de parcare în parcarea de reşedinţă nu se prezintă în termen de 30 de zile de la data atribuirii, pentru ridicarea documentului care atestă atribuirea unui loc de parcare de reşedinţă, va pierde locul de parcare atribuit care va fi redistribuit altor solicitanţi.
Art. 9. Contractele de închiriere se pot încheia şi pe o perioadă mai mică de 12 luni (în cazul persoanelor care se prezintă ulterior la o procedură de atribuire/licitaţie) cu condiţia ca acestea să expire la aceeaşi data pentru toţi locatarii din zona respectivă.
Art. 10. Pensionarii posesori de autovehicule, cu o pensie medie (soţ+soţie) sub salariul minim pe economie pot beneficia de o reducere cu 50% a chiriei. Diferenţa dintre suma licitată de acesta şi chiria de baza se va achita integral.
Art. 11. (1)În parcările de reşedinţă se atribuie in mod gratuit locuri de parcare persoanelor cu handicap, veteranilor de război şi beneficiarii Decretului - Lege nr. 118/1990, posesori de autovehicule, dacă solicită şi dacă dovedesc cu documente aceste apartenenţe.
Art. 12. Chiria pentru un loc de parcare va fi de 10 lei/lună şi se achită integral la data atribuirii locului respectiv.
C. Condiţii de participare la procedura de atribuire/licitaţie a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă
Art. 13. În vederea participării la procedura de atribuire/licitaţie solicitanţii vor depune la asociaţia de proprietari/locatari din care fac parte următoarele documente:
- Cerere;
- Documente privind domiciliul/rezidenţa: copie B.I./C.I. sau actul de proprietate, contract de închiriere în imobilul aparţinând asociaţiei de proprietari/ locatari, act de donaţie sau moştenire;
- Copie după certificatul de înmatriculare a autovehiculului/ autovehiculelor deţinute în proprietatea sau folosinţă;
- Documente privind dreptul de folosinţă (utilizare) a autovehiculului: contract de leasing, act de donaţie, act de moştenire, contract de comodat;
- Certificat de încadrare într-o grupă de handicap, dacă este cazul;
- Dovada că este veteran de război sau beneficiar al Decretului - Lege nr. 118/1990, dacă este cazul;
- Cuponul de pensii (soţ + soţie) pentru acordarea reducerii în cazul pensionarilor;
- Declaraţie pe proprie răspundere că nu deţine garaj amplasat pe domeniul public;
Art. 14. Asociaţiile de proprietari/ locatari vor anunţa locatarii din cadrul asociaţiei termenul limită până la care se vor depune şi conţinutul documentelor necesare în vederea participării la procedura de atribuire/ licitaţie a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă arondate imobilului, precum şi chiria lunară pentru locul de parcare.
Art. 15. (1)După primirea documentelor asociaţiile de proprietari/locatari le vor depune la Primăria Municipiului Arad, Direcţia Patrimoniu – Serviciul Administrare Parcări, pe bază de tabele centralizate urmând a fi înştiinţaţi de data, ora şi locul în care va avea loc procedura de atribuire/licitaţie, precum şi de numărul de locuri amenajate în parcarea de reşedinţă aferentă imobilului/imobilelor din care fac parte.
(2) Odată cu depunerea tabelelor cu solicitanţii locurilor de parcare, asociaţia de proprietari/locatari va nominaliza şi persoana reprezentantă care va face parte din comisia de atribuire/ licitaţie a locurilor de parcare, numele, prenumele, adresa de domiciliu, numărul de telefon, precum şi înlocuitorul acestei.
(3) Asociaţia de proprietară/ locatari are obligaţia de a informa locatarii cu privire la data, ora şi locul în care se va desfăşura procedura de atribuire/ licitaţie a locurilor de parcare.
D. Procedura de atribuire/licitaţie a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă
Art. 17. Comisia de atribuire/licitaţie va fi numită prin dispoziţie de primar şi va fi formată din cinci persoane:
- preşedintele şi secretarul comisiei, din partea Primăriei Municipiului Arad
- un reprezentant al Direcţiei Venituri
- un reprezentant al Politiei Comunitare
- un reprezentant al asociaţiei de proprietari/locatari
Art. 18. Procedura de atribuire/licitaţie se va organiza unitar pentru fiecare asociaţie de proprietari/ locatari în parte. La data, ora şi locul anunţat la procedura de atribuire/licitaţie vor fi prezenţi toţi membrii comisiei de atribuire/licitaţie precum şi solicitanţii sau reprezentanţii legali ai acestora.
Art. 19. Comisia de atribuire/licitaţie va analiza documentele depuse de solicitanţi (prin Asociaţia de proprietari/locatari) şi va întocmi lista cu solicitanţii acceptaţi să participe la procedura de atribuire/licitaţie excluzând de la participare pe cei care nu au prezentat în totalitate documentele sau care nu se încadrează în prevederile prezentului regulament.
Art. 20. Prin dispoziţia primarului, pe baza planului de situaţie privind amplasarea parcajelor, se va stabili numărul de locuri care urmează a fi atribuite/licitate pentru asociaţia de proprietari/locatari, respectiv pentru fiecare imobil din cadrul asociaţiei, cu asigurarea rezervărilor stabilite de lege pentru persoanelor cu handicap, veterani de război şi beneficiarii Decretului - Lege nr. 118/1990, locatari ai asociaţiei respective.
Art. 21. (1)Preşedintele comisiei de atribuire/licitaţie va anunţa numărul de locuri din parcarea de reşedinţă aferent asociaţiei pentru care se desfăşoară procedură şi numărul de solicitanţi admişi la procedura precum şi modul de desfăşurare a procedurii.
Procedura de atribuire/ licitare se va desfăşura respectându-se ordinea de priorităţi astfel:
- persoane fizice domiciliate proprietare ale unui autovehicul înmatriculat la adresa de domiciliu;
- persoane fizice domiciliate/rezidente proprietare ale unui autovehicul
- persoane fizice domiciliate/ rezidente având al doilea autovehicul
- persoane fizice domiciliate/ rezidente sau juridice proprietare ale apartamentului cu autovehicule înmatriculate pe societăţi comerciale
(2) Persoanele care nu s-au prezentat la data şi ora la care a fost anunţată procedura de atribuire/licitare, pierd dreptul de prioritate asigurat de aliniatul anterior. Acestea se pot prezenta ulterior în cadrul unei alte proceduri organizate de Primăria Municipiului Arad şi li se vor atribui locuri de parcare din cele rămase neatribuite în parcarea de reşedinţă aferentă domiciliului.
Art. 22. În cazul în care numărul de locuri de parcare din parcarea de reşedinţă aferentă asociaţiei de proprietari/ locatari este mai mic decât numărul de solicitanţi, atribuirea locurilor se va face prin licitaţie publică cu strigare pentru fiecare loc de parcare în parte.
Art. 23. În cazul în care numărul de locuri de parcare din parcarea de reşedinţă aferentă asociaţiei de proprietari/locatari este mai mare sau egal cu numărul solicitanţilor admişi la procedura se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare solicitant.
Art. 24. Preşedintele comisiei de atribuire/licitaţie va anunţa preţul de pornire al licitaţiei de la care începe strigarea, respectiv chiria de bază pentru parcările de reşedinţă, cu precizarea salturilor de supralicitare care sunt de 10% din preţul chiriei.
Art. 25. Participanţii la licitaţie vor prezenta oferta de preţ prin strigări succesive care trebuie să respecte condiţiile de salt anunţate de preşedintele comisiei.
Art. 26. (1) Daca la a treia strigare a ultimei oferte nu se strigă o sumă mai mare, preşedintele comisiei anunţată atribuirea locului de parcare în favoarea participantului care a oferit ultima sumă.
(2) Procedura se repetă pentru fiecare loc de parcare în parte până la atribuirea tuturor locurilor de parcare disponibile, aferente imobilului sau asociaţiei pentru care s-a organizat procedura.
Art. 27. După anunţarea de către preşedintele comisiei a tuturor solicitanţilor cărora li s-au atribuit locuri de parcare se declară închisă procedura de atribuire/licitaţie, în urma căreia se întocmeşte procesul verbal care se semnează de către membrii comisiei de atribuire/licitaţie şi de către solicitanţii care au participat la procedură.
Art. 28. Procesul verbal împreuna cu documentele care au stat la baza organizării procedurii de atribuire/licitaţie a locurilor de parcare din parcarea de reşedinţă se arhivează la Primăria Municipiului Arad. O copie a procesului verbal se poate transmite şi asociaţiei de proprietari/ locatari.
E. Contravenţii şi sancţiuni
Art. 29. Constituie contravenţii la prezentul regulament următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
a) ocuparea unui loc în parcarea de reşedinţă fără deţinerea abonamentului de parcare pentru locul respective, atribuit conform prezentului regulament şi se sancţionează cu ridicarea autovehiculului, la dispunerea reprezentanţilor Poliţiei Rutiere. Eliberarea autovehiculului ridicat se va face numai după achitarea taxelor de ridicare, transport şi depozitare, aprobată de Consiliul Local al Municipiului Arad.
b) montarea ilegală a unor însemne/plăcuţe pentru rezervarea locului de parcare sau a unor dispozitive de blocare acces, altele decât cele amplasate (puse la dispoziţie) de administraţia publică locală şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 200 lei.
c) Distrugerea platformei de parcare, precum şi a însemnelor/plăcuţelor sau a dispozitivelor de blocare acces amplasate de administraţia publică locală pentru rezervarea locurilor de parcare atribuite şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 300 lei.
d) Neeliberarea locurilor de parcare la solicitarea angajaţilor Primăriei Municipiului Arad sau a unităţilor care execută lucrări pentru municipalitate, în vederea efectuării diverselor lucrări de marcare, modernizare, lucrări de reţea edilitare etc. şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 400 lei.
Art. 30. Constatarea contravenţiilor se face pe bază de proces verbal de contravenţie de către:
- Organele de poliţie
- Poliţia Comunitară
- Împuterniciţii primarului
F. Dispoziţii finale
Art. 31. Parcările de reşedinţă vor fi administrate de către Primăria Municipiului Arad, Direcţia Patrimoniu – Serviciul Administrare Parcări.
Art. 32. Abonamentele de parcare tip reşedinţă se vor elibera de către Primăria Municipiului Arad, Direcţia Patrimoniu – Serviciul Administrare Parcări.
Art. 33. (1)Asigurarea exclusivităţii locului de parcare se face de către administratorul parcărilor de reşedinţă, prin montarea dispozitivului unic de blocare a locului de parcare.
(2)Titularul contractului de închiriere are obligaţia de a menţine în buna stare (reparaţii, vopsire) dispozitivul de blocare a locului de parcare.
(3)Primăria Municipiului Arad nu răspunde de asigurarea locului de parcare în cazul ocupării abuzive a acestuia, de către alte persoane decât titularul contractului de închiriere.
Art. 34. (1)La expirarea perioadei de valabilitate a contractelor de închiriere, acestea se vor prelungi cu încă 12 luni, cu condiţia achitării integrale a chiriei.
(2)Pentru prelungirea perioadei de valabilitate, titularul contractului de închiriere va depune la Asociaţia de proprietari/locatari din care face parte, cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate a contractului, următoarele documente:
- cerere;
- copie după documente legale care atestă deţinerea imobilului;
- copie certificat de înmatriculare al autovehiculului deţinut în proprietate sau în folosinţă;
- copie după documente privind dreptul de folosinţă/utilizare a autovehiculului;
- dovada achitării chiriei pentru locul de parcare.
(3)În termen de 15 zile de la primirea documentelor, Asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a le depune la Primăria Municipiului Arad, Direcţia Patrimoniu – Serviciul Administrare Parcări pe bază de tabele centralizate.
(4)În cazul în care titularul contractului de închiriere nu prezintă Asociaţiei de proprietari, cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate a contractului, documentul de plată a chiriei, va pierde dreptul de prelungire a contractului de închiriere, iar locul de parcare va fi redistribuit altor solicitanţi.
Conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, Republicată privind circulaţia pe drumurile publice, autorităţile administraţiei publice locale au atribuţii în stabilirea reglementărilor referitoare la regimul de acces şi circulaţie, staţionare şi parcare pentru diferite categorii de vehicule. Asigurarea staţionării autovehiculelor în condiţii de siguranţă presupune crearea şi amenajarea corespunzătoare a unor parcări publice precum şi reorganizarea celor existente, în special în zonele de interes public, precum ansamblurile de locuit. În acest, au fost amenajate şi finalizate în mai multe zone din cartierele municipiului Arad parcările de reşedinţă şi ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea cetăţenilor municipiului Arad pentru încheierea contractelor de închiriere a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă se impune adoptarea Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă din municipiul Arad.
Având în vedere cele prezentate mai sus, consider oportună:
Adoptarea de către Consiliul Local al Municipiului Arad a unei hotărâri privind: aprobarea „Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiul Arad.
PRIMAR,
Ing. Gheorghe Falcă
MUNICIPIULUI ARAD
DIRECŢIA PATRIMONIU
SERVICIUL ADMINISTRARE PARCĂRI
Nr. _________/________________
RAPORT
al serviciului de specialitate
Referitor la: expunerea de motive înregistrată cu nr.________/___________ a domnului Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad;
Obiect :
- propunerea spre aprobare a unui proiect de hotărâre cu următorul obiect : aprobarea „Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiul Arad.
Având în vedere:
- amenajarea şi finalizarea în mai multe zone din cartierele municipiului Arad a parcărilor de reşedinţă;
- solicitările venite din partea cetăţenilor municipiului Arad pentru încheierea contractelor de închiriere a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă;
- necesitatea încheierii contractelor de închiriere a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă;
- prevederile O.U.G. nr. 195/2002, Republicată privind circulaţia pe drumurile publice, conform căreia autorităţile administraţiei publice locale au atribuţii în stabilirea reglementărilor referitoare la regimul de acces şi circulaţie, staţionare şi parcare pentru diferite categorii de vehicule;
Considerăm oportun şi legal aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea „Regulamentului de atribuire/licitare a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă” din municipiul Arad în forma prezentată.
DIRECTOR EXECUTIV, ŞEF SERVICIU,
Ing. Ioan Ignat Ştefan szuchanszki