Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 04-03-2005 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
pentru aprobarea Strategiei locale privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat.
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 4.03.2005, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele proiecte de hotărâri:
1.Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu "Magazin de prezentare cu depozit şi depozit zonal-Arad, Calea Aurel Vlaicu, tarla 142, beneficiar SC COSMO EXIM SRL-iniţiativa primarului.
2.Proiect de hotărâre privind aprobarea strategiei locale de alimentare cu energie termică în sistem centralizat-iniţiativa primarului.
Până la data de 14.03.2005, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 7.03.2005, între orele 8,00-20,00, la Serviciul Relaţii Publice, camera 5.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii după aceste proiecte de hotărâri, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro
P R I M A R
ing.Gheorghe Falcă
PROIECT
HOTĂRÂREA nr._________
din_________________2005
pentru aprobarea Strategiei locale privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat.
Consiliul Local al Municipiului Arad,
Având în vedere:
-iniţiativa primarului municipiului Arad, exprimată în expunerea de motive înregistrată cu nr.________ din_____________
-raportul Serviciului Edilitar din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Arad înregistrat cu nr.______din_____________
-avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Arad,
-prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 48/2004 pentru adoptarea unor măsuri privind furnizarea energiei termice populaţiei, pentru încălzirea locuinţei şi prepararea apei calde de consum, prin sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termică ;
-prevederile HG nr.882/2004 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind alimentarea cu energie termică a localităţilor prin sisteme de producere şi distribuţie centralizate;
-adresa nr. 45/18.01.2005 a Ministerului Administraţiei şi Internelor;
-adresa S.C CET Arad nr. 1902 / 09.02.2005 înregistrată la Primăria Municipiului Arad sub nr. 4187/09.02.2005 referitor la Strategia energetică locală a municipiului Arad;
În temeiul art. 38 lit. “f” şi prevederilor art. 46 alin. 1 din Legea nr. 215/2001, legea administraţiei publice locale se adoptă prezenta,
HOTĂRÂRE
Art.1 Se aprobă Strategia locală privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, prevăzută în anexă , parte integrantă a prezentei hotărâri.
Art.2 Prezenta hotărâre se comunică celor interesaţi prin grija Serviciului Administraţia Publică Locala.
Preşedinte de şedinţă Secretar
ANEXĂ
STRATEGIA LOCALĂ
privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat
SITUAŢIA ENERGETICĂ ACTUALĂ ÎN MUNICIPIUL ARAD
Energia termică necesară pentru încălzirea locuinţelor şi asigurarea apei calde de consum este produsă în cele 2 centrale, CET Lignit şi CET hidrocarburi , care funcţionează interconectat.
Puterea termică instalată este de 420t/h ( lignit ) şi 165t/h ( hidrocarburi ).
CET Lignit este centrala de bază, are capacităţi de producţie relativ noi şi în stadiu avansat de execuţie ( Grupul 2- 50 MW ).
CET Hidrocarburi este o centrală de vârf de sarcină având majoritatea capacităţilor energetice cu durata de serviciu normată depăşită cu până la 75%. Aceste capacităţi sunt menţinute în funcţiune pentru acoperirea necesarului de energie termică la vârf de sarcină deoarece nu există alte soluţii până la punerea în funcţiune a grupului 2.
Apa fierbinte produsă în cele două centrale ca agent termic primar este transportată prin 4 magistrale la punctele termice. Există de asemenea o magistrală de interconectare între cele două centrale care are rolul de a transfera agentul termic din CET Lignit la CET Hidrocarburi Arad, unde are loc amestecul căldurii livrate de cele două surse şi distribuţia agentului spre consumatori.
Lungimea totală a reţelei de transport apă fierbinte, reţea primară, este de 159 Km ( tur-retur ) din care 95 Km este reţea aeriană iar 63 Km este reţea subterană .
Reţelele secundare sunt formate din 3 şi 4 conducte, adică există sisteme separate pentru încălzire şi apă caldă de consum.
Lungimea totală a traseului reţelelor secundare este de 94 Km.
Apa fierbinte produsă şi transportată ca agent primar ajunge în punctele termice unde energia termică primară este cedată prin schimbătoare de căldură spre reţeaua secundară care se distribuie direct la consumatori.
DESCRIEREA SISTEMULUI DE TRANSPORT ŞI DISTRIBUŢIE
1.Magistralele de transport agent termic apă fierbinte
În prezent transportul agentului termic sub formă de apă fierbinte de la sursă la consumatori se realizează astfel:
-Magistrala I-2xDn 500, având o lungime de cca.2,5 Km;
-Magistrala II-2xDn 700, 2xDn500 având o lungime de cca.2,1 Km;
-Magistrala III -2xDn 600, având o lungime de cca. 3,2 Km;
-Magistrala IV-2xDn 400, 1xDn 600 având o lungime de cca.5,1 Km;
-Magistrala de interconectare 2xDn900 mm;
Aceste reţele în proporţie de 60% sunt amplasate aerian. Cea mai mare parte a conductelor magistralelor de transport agent termic apă fierbinte au vechime de peste 25 de ani iar pierderile înregistrate sunt de 10-12 % prin izolaţie şi 0,5 % prin neetanşeităţi ( pentru valorile orare ).
2.Sistemul de distribuţie
Acest sistem de distribuţie a căldurii, constituit din puncte termice şi reţele termice secundare pentru încălzire şi alimentare cu apă de consum, este o componentă importantă a sistemului de termoficare, având rolul de a asigura un transfer cât mai eficient a căldurii de la agentul termic primar la cel secundar prin schimbătoare de căldură performante, cât şi distribuţia căldurii la consumatori cu pierderi minime de căldură şi agent termic în reţelele secundare.
Instalaţiile interioare ale consumatorilor sunt racordate la reţeaua de apă fierbinte prin intermediul punctelor termice. În prezent se află în exploatare un număr de 45 puncte termice prin care se alimentează atât blocurile de locuinţe, casele individuale precum şi diferiţi agenţi economici.
Punctele termice sunt prevăzute cu schimbătoare de căldură tubulare în proporţie de 90% şi în proporţie de 10% cu schimbătoare de căldură în plăci. Atât pe circuitul primar cât şi pe cel secundar sunt prevăzute cu aparate de măsură şi control, respectiv contoare de energie termică şi debitmetre.
Teoretic fiecare punct are durata normată de serviciu depăşită cu 80%.
Reţeaua de distribuţie, secundară, are în componenţa 4 conducte, două pentru încălzire şi două pentru apa caldă alimentare şi recirculare. Această reţea are în proporţie de 80% depăşită durata normată de serviciu.
În sistemul de distribuţie al agentului termic procentul anual al pierderilor de căldură este cuprins între 15-18%.
3. Consumatorii de căldură
Prin cele 45 de puncte termice şi reţelele secundare aferente sunt alimentate cu agent termic un număr de cca.1250 blocuri de locuinţe şi case, pentru două procese de bază:
-încălzirea locuinţelor a căror suprafaţă radiantă este de cca.556.300 mp;
-prepararea apei calde de consum pentru aprox. 103.500 persoane;
Premizele pentru regimurile normale de funcţionare ale consumatorilor sunt:
-alimentarea cu căldură a clădirilor se face continuu, în perioada de încălzire, cu excepţia unor perioade scurte, de la începutul şi sfârşitul sezonului rece ;
-alimentarea cu apă caldă de consum se face fără întreruperi, existând 6-7 ore când consumul este mai scăzut (5 ore noaptea şi 1-2 ore ziua ).
4. Necesarul de căldură
În municipiul Arad se estimează pentru următorii 10 ani, în condiţiile unui an climateric normal, un consum de căldură de 500 Gcal/h.
5.Contorizarea punctelor termice şi a consumatorilor
Puncte termice
-au fost montate contoare de energie termică, în toate punctele termice, pe circuitul de agent primar;
-au fost montate contoare de agent termic secundar, contoare de apă caldă de consum, contoare pentru apă rece şi apă de adaos;
Consumatori
-contorizarea consumatorilor pe circuitul de apă caldă de consum a fost realizată în procent de 100% în ceea ce priveşte debitmetrele, urmând a se finaliza până la data de 30.06.2006 şi montarea integratoarelor ;
-contorizarea la energia termică pentru încălzire este realizată în procent de 78,25% ;
6.Concluzii
În vederea reducerii pierderilor de energie termică, rentabilizării activităţii de producere, transport şi distribuţie, acoperirii deficitului de energie termică al municipiului Arad şi asigurării din surse proprii în proporţie cât mai mare a energiei electrice şi termice se impune realizarea lucrărilor de modernizare/retehnologizare a instalaţiilor de producere, transport şi distribuţie a energiei termice şi a unor noi capacităţi de producţie.
Pentru alegerea soluţiei optime de modernizare a instalaţiilor de producere, transport şi distribuţie a energiei termice au fost realizate două studii şi anume:
-Studiu comparativ privind strategia energetică în municipiul Arad-elaborat de ISPE Bucureşti
-Concept energetic pentru municipiul Arad- elaborat de OVM/ECH Heidelberg Germania
Analiza comparativă a celor două studii evidenţiază următoarele:
ISPE Bucureşti OVM/ECH Heidelberg Germania
În acest studiu sunt analizate comparativ două variante cu câte două soluţii fiecare atât pentru sursele de căldură cât şi pentru transportul şi distribuţia energiei termice.
VARIANTA I: Menţinerea actualului sistem de alimentare centralizată din cele două surse existente CET Lignit şi CET Hidrocarburi
OBIECTIVE: Sol.1. Finalizarea blocului nr. 2 de 50 MW în CET Lignit şi retehnologizarea CAF nr. 5,6 din CET Hidrocarburi
a-reabilitarea şi modernizarea actualei reţele primare de transport în proporţie de 30% adică 14 Km reţea primară, a punctelor termice şi a reţelei de distribuţie a energiei termice în proporţie de 100 % după conceptul actual prin utilizarea tehnologiilor şi a echipamentelor moderne.
VALOARE: 85,6 milioane USD
b-reabilitare şi modernizare a actualei reţele primare de transport în proporţie de 30%, transformarea punctelor termice în noduri de distribuţie a agentului primar, transformarea actualelor reţele secundar (cu 4 conducte) în reţele primare modernizate(cu 2 conducte) montarea de substaţii (module cca 2800 buc) pentru încălzirea şi prepararea apei de consum la scara blocurilor de locuinţe
VALOARE : 66,1 milioane USD
Sol.2.renunţarea la finalizarea bloc nr.2 şi realizarea unui ciclu mixt în CET L
(2turbine pe gaz de 24 MW, 2 cazane recuperatoare de abur, 2 turbine de abur 14 MW, 4 generatoare 2x24 MW+2x12 MW ) precum şi retehnologizarea CAF 5,6 din CETH
a-reabilitarea şi modernizarea actualei reţele primare de transport în proporţie de 24%, a punctelor termice şi a reţelei de distribuţie a energiei termice după conceptul actual
( 4 conducte)
VALOARE: 119,1 milioane USD
b-reabilitare şi modernizare a actualei reţele primare de transport în proporţie de 24%, transformarea punctelor termice în noduri de distribuţie a agentului primar, transformarea actualelor reţele secundare în reţele primare modernizate, montarea de substaţii pentru încălzirea şi prepararea apei de consum la scara blocurilor de locuinţe
VALOARE: 99,6 milioane USD.
VARIANTA II
Centrale de zonă
OBIECTIVE: Realizarea a patru centrale de zonă, după cum urmează:
-CT Aradul Nou – dimensionat pentru preluarea consumatorilor alimentaţi în prezent din PT Aradul Nou şi a agenţilor economici din zonă
-CT Faleza Sud – dimensionat pentru preluarea consumatorilor alimentaţi în prezent din PT 18 şi PT 32
-CT Aurel Vlaicu 1 – dimensionat pentru preluarea consumatorilor alimentaţi în prezent din PT 6V, 7V, 8V
-CT Aurel Vlaicu 2 – dimensionat pentru preluarea consumatorilor alimentaţi în prezent din PT1V, 2V
Sol.1.în fiecare zonă se realizează centrale de cogenerare echipate cu instalaţii de turbine de gaz plus cazanele recuperatoare de căldură
VALOAREA: 135,9 milioane USD – legarea consumatorilor finali la sursele de căldură în sistem clasic
VALOAREA: 120,3 milioane USD - legarea consumatorilor finali la sursele de căldură în sistem nou cu de alimentare direct la blocuri
Sol.2.realizarea în zonele respective a unor centrale termice echipate cu cazane de apă fierbinte
VALOAREA: 80,9 milioane USD – sistem clasic de legare
VALOAREA : 65,3 milioane USD sistem nou de legare
Obs. În cazul ambelor soluţii nu se va finaliza blocul nr. 2 la CET Lignit, iar la CET Hidrocarburi se retehnologizează CAF nr. 5,6
Clz. În urma analizei de eficienţă, dintre cele 4 variante , cei mai buni indicatori de eficienţă prezintă varianta cu finalizarea blocului nr. 2 la CET Lignit şi reabilitarea-modernizarea CAF 5,6 din CET Hidrocarburi.
Soluţiile 1 şi 2 cu indice a) şi b) reflectă modul de legare a consumatorilor termici finali la sursele de căldură respectiv a) în sistem clasic şi b) în sistem nou cu alimentare direct la blocuri. În cadrul lucrării sunt prezentate patru variante pentru producerea, transportul şi distribuţia agentului termic la consumatori.
VARIANTA I : Producerea de căldură cu instalaţiile existente inclusiv reabilitarea reţelelor de distribuţie.
OBIECTIVE:
-menţinerea actualului sistem de alimentare centralizată din cele 2 surse existente CET Lignit şi CET Hidrocarburi
-modernizare reţea primară
-modernizare reţea secundară
-retehnplofizarea punctelor termice şi cele de distribuţie pe blocuri
În primă fază se propune modernizarea a 75% din reţeaua secundară pentru un interval de 5 ani.
VALOARE :127 milioane euro
VARIANTA II :Alimentarea centralizată prin dezvoltarea sursei cu o instalaţie cu ciclu combinat
OBIECTIVE: Se menţine sistemul actual de alimentare centralizată şi montarea unei turbine pe gaz cu cazan recuperator cu ardere suplimentară şi a unei turbine pe abur. Concomitent cu introducerea instalaţiei cu ciclu combinat se vor moderniza şi reţeaua primară, secundară, puncte termice şi cele de distribuţie..
VALOARE: 140,4 milioane euro.
VARIANTA III:Alimentarea descentralizată cu gaz – centrale de cartier sau de bloc
OBIECTIVE: Sunt prevăzute noi instalaţii de cazane în actualele puncte termice de termoficare.
Se impune extinderea reţelei de gaze cu o nouă reţea paralelă cu reţeaua actuală de termoficare.
-montarea unei noi reţele principale de gaz
-montarea unei noi reţele secundare de gaz
-montarea a 2664 instalaţii noi de cazane de apă pe gaz.
Nu se analizează la această variantă o alimentare a apartamentelor individuale cu noi contoare pentru gaz.
VALOARE: 85 milioane euro.
VARIANTA IV
Insule de căldură – centrale zonale
OBIECTIVE:
Prin aceste insule de căldură sistemul de termoficare existent se împarte în 6 zone, fiecare fiind alimentată cu căldură de către o centrală de termoficare. Astfel, apar următoarele zone de insularizare :
Centralele zonale prevăzute sunt:
-CET 1 SUD PT West Shoes
-CET 2 Centru la PT 10
-CET 3 Vest la PT Sud
-CET 4 Est la CET Hidrocarburi
-CET 5 la PT Astra
-CET 6 Nord la PT 22
VALOARE: 176 milioane euro.
Clz. În studiu se precizează că varianta preferabilă din punct de vedere economic este varianta II.
Din studiile efectuate soluţia optimă pentru atingerea obiectivelor de mai sus o reprezintă varianta „ Păstrarea concepţiei de alimentare centralizată cu căldură a consumatorilor, acoperirea necesarului de energie termică-apă fierbinte prin mărirea capacităţilor de producţie în centralele existente. ”
În cadrul acestei variante se reţine soluţia privind reabilitarea şi modernizarea actualei reţele de primar în proporţie de aprox.30%, transformarea punctelor termice în noduri de distribuţie a agentului primar, transformarea actualelor reţele secundare în reţele modernizate, în sistem de 2 conducte, montarea unor module pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum la scara blocurilor de locuinţe, astfel încât reţeaua secundară se va reduce la cea din incinta consumatorilor.
Conform situaţiei actuale prin reţeaua de distribuţie sunt alimentate cu agent termic un număr de cca.1250 blocuri cu aprox.2800 branşamente ( scări ), ceea ce presupune un număr de 2.800 module ce urmează a fi montate la scările de blocuri pentru încălzire şi apă caldă de consum.
În această variantă instalaţiile schimbătoare de căldură şi reţelele secundare aparţin consumatorilor, iar decontarea se va face la interfaţa dintre reţeaua de transport şi aceste instalaţii.
EVALUAREA LUCRĂRII DE INVESTIŢIE PENTRU VARIANTA PROPUSĂ
Valoarea totală a investiţiei propuse fără TVA este de 66,1 mil. USD din care :
-32 mil. USD pentru finalizarea blocului nr.2 DSL-50MW de la CET Lignit şi reabilitarea 5-6 de la CET Hidrocarburi;
-34,1 mil. USD pentru reţele de transport şi distribuţie şi puncte termice;
Începând cu anul 2005 se preconizează începerea lucrărilor de modernizare la punctele termice1V, 2V şi a reţelelor aferente.
Durata de realizare a investiţiei este de 24 luni cu eşalonare după cum urmează:
Anul I: PT 2V- 88.675,89mil lei/49.854,71 mil lei
Anul II: PT 1V – 101.511,86 mil. lei/50.877, 64 mil lei
Recuperarea investiţiei din economia de energie termică: 19,14 ani
IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI
Soluţiile de modernizare şi reabilitare a instalaţiilor existente de producere, transport şi distribuţie trebuie să respecte legislaţia în vigoare, şi anume:
-Legea Protecţiei Mediului nr.137/1995, republicată;
-Legea Protecţiei Atmosferei nr. 655/2001;
-Legea apelor nr.107/1996;
-Directiva 2001/80/EC a Uniunii Europene;
Ordinul MAPM nr.462/1993 – Condiţii Tehnice privind protecţia mediului, stabileşte valorile maxime ale concentraţiilor de suibstanţe poluante în gazele de ardere evacuate de la instalaţiile noi, funcţionând cu combustibil solid, lichid respectiv gazos.
Directiva 2001/80/EC este principala reglementare UE care guvernează sectorul producerii energiei, privind limitarea emisiilor de poluanţi ( SO2, NOx şi pulberi ) în aer de la centrale mari, cu puterea termică consumată egală sau mai mare de 50 MW, pentru orice tip de combustibil.
Primarul Municipiului Arad,
Având în vedere:
-adresa nr. 45/18.01.2005 a Ministerului Administraţiei şi Internelor;
-adresa S.C CET Arad S.A nr. 1902/09.02.2005 înregistrată la Primăria Municipiului Arad sub nr. 4187/09.02.2005 privind strategia energetică a municipiului Arad;
În temeiul prevederilor art. 46 din Legea nr. 215/2001, a administraţiei publice locale şi ale art. 37 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local al Municipiului Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 275 din 13 iulie 2004, îmi exprim iniţiativa de promovare a unui proiect de hotărâre cu următorul obiect „ aprobarea Strategiei locale privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat ”, în susţinerea căruia formulez următoarea:
EXPUNERE DE MOTIVE
Parcurgerea etapelor necesare în aplicarea OUG nr.48/2004 presupune pe lângă elaborarea şi aprobarea de către consiliul Local al Municipiului Arad a Studiilor de fezabilitate privind retehnologizarea şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizate cu energie termică şi elaborarea şi aprobarea strategiei locale privind alimentarea cu energie termică a localităţilor.
Strategia locală a municipiului prevede păstrarea concepţiei de alimentare centralizată cu căldură a consumatorilor şi acoperirea necesarului de energie termică-apă fierbinte prin mărirea capacităţilor de producţie în centralele existente.
Acest lucru presupune finalizarea Grupului nr.2-50MW la CET Lignit, reabilitarea şi modernizarea actualei reţele de primar în proporţie de aprox.30%, transformarea punctelor termice în noduri de distribuţie a agentului primar, transformarea actualelor reţele secundare ( cu 4 conducte ) în reţele modernizate în sistem de 2 conducte, montarea unor module pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum la scara blocurilor de locuinţe, astfel încât reţeaua secundară se va reduce la cea din incinta consumatorilor.
Conform situaţiei actuale prin reţeaua de distribuţie sunt alimentate cu agent termic un număr de cca.1250 blocuri cu aprox.2800 branşamente ( scări ), ceea ce presupune un număr de 2.800 module ce urmează a fi montate la scările de blocuri pentru încălzire şi apă caldă de consum.
În această variantă instalaţiile schimbătoare de căldură şi reţelele secundare aparţin consumatorilor, iar decontarea se va face la interfaţa dintre reţeaua de transport şi aceste instalaţii.
Având în vedere cele de mai sus,
PROPUN
Aprobarea Strategiei locale privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat .
PRIMAR
ing. Gheorghe Falcă
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
NR.______________/ T3 /______________
RAPORT
al serviciului de specialitate
Referitor la : expunerea de motive înregistrată cu nr.________din_______2005, a d-lui Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad ;
Obiect : : propunerea de aprobare a Strategiei locale privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat.
Având în vedere:
Consideraţii de ordin general
În anul 2005, sumele alocate de la bugetul de stat pentru subvenţionarea energiei termice livrate populaţiei prin sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică în scopul încălzirii locuinţei şi preparării apei calde de consum se diminuează cu o cotă de 33%, din sumele defalcate din TVA, prevăzute pentru anul 2004, ceea ce reprezintă 83.160.000 mii lei.
Aceste sume se utilizează pentru retehnologizarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemelor centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice, în vederea reducerii costurilor de producţie şi eliminării treptate a subvenţiilor pentru energia termică livrată populaţiei.
Consideraţii economice
S.C CET Arad S.A a întocmit un studiu de fezabilitate cu privire la modernizarea a două puncte termice şi execuţia reţelei de distribuţie agent primar aferente care a fost aprobat de Consiliul Local al Municipiului Arad şi transmis Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Valoarea estimativă a execuţiei lucrărilor de modernizare a acestor puncte termice şi reţelelor aferente este de 190.187.740 mii lei. Investiţia se eşalonează pe o durată de 2 ani.
Spre a beneficia de prevederile OUG nr.48/2004, pentru adoptarea unor măsuri privind furnizarea energiei termice populaţiei, pentru încălzirea locuinţei şi prepararea apei calde de consum, prin sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termică o etapă ce trebuie parcursă este elaborarea şi aprobarea Strategiei locale privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat.
Consideraţii tehnice
La alegerii soluţiei optime pentru asigurarea populaţiei cu energie termică pentru încălzirea locuinţelor şi prepararea apei calde de consum s-au avut în vedere „ Studiul comparativ privind strategia energetică a municipiului Arad „ elaborat de ISPE Bucureşti şi „ Concept energetic pentru municipiul Arad ”studiu elaborat de OVM – ECH Heidelberg Germania.
Soluţia tehnică aleasă se referă la:
1. în privinţa dezvoltării surselor de căldură
-finalizarea lucrărilor la blocul nr.2-50MW de la CET Lignit Arad şi reabilitarea CAF 5-6 de la CET Hidrocarburi;
2. în privinţa reţelelor de transport şi distribuţie
-reabilitarea actualei reţele primare în proporţie de 30%;
-transformarea actualelor puncte termice în noduri de distribuţie primară;
-realizarea între aceste noduri şi consumatori a unei reţele de distribuţie agent primar cu 2 conducte preizolate în locul actualei reţele cu 4 conducte;
-montarea direct la consumatorii casnici a unor module de încălzire şi preparare apă caldă de consum ( cca 2800 buc );
Consideraţii juridice
Sumele disponibilizate se acordă numai în condiţii justificate, pe bază de studii de fezabilitate prezentate de către operatorii producători şi/sau distribuitori de energie termică în sistem centralizat, însuşite de autorităţile administraţiei publice locale şi avizate de către Ministerul Administraţiei şi Internelor conform art.2 alin 2 al OUG nr.48/2004.
Faţă de cele prezentate mai sus,
PROPUNEM
Aprobarea Strategiei locale privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, prezentată în Anexă.
VICEPRIMAR DIRECTOR EXECUTIV DIRECTOR EXECUTIV
ec. Dekany Alexandru Tiberiu ing. Popa Răzvan ec. Petru Tamaş