COMUNICAT DE PRESĂ
Terenul de sport „Ioan Marconi”
La finele lunii august, aleșii locali au aprobat ca terenul de sport situat pe Bvd. General Dragalina, în proximitatea Colegiului Național „Moise Nicoară”, să poarte numele reputatului om de sport Ioan Marconi, ca o recunoaştere a meritelor sportive și profesionale ale domniei sale. Vineri, 20 octombrie 2023, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț alături de soția regretatului sportiv, Roza Marconi, au dezvelit plăcuța cu noua denumire a terenului de sport reabilitat recent de municipalitate.
“Dincolo de faptul că a mi-a fost profesor și diriginte, petru mine, un băiat plecat de acasă de la 14 ani, mi-a fost ca un tată. Mă bucur că am reușit să facem acest minim gest pentru cineva care a lăsat în urma lui ceva și ca sportiv și ca profesor și cred că este un bun exemplu pentru generațiile de acum să păstreze respectul pentru dascălii lor. Profit de această ocazie pentru a lansa tuturor arădenilor, indiferent de vârstă, invitația la mișcare, știut fiind faptul că mișcarea înseamnă viață, iar sportul sănătate!”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.
La evenimentul cu o mare încărcătură emoțională au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Universității „Aurel Vlaicu”, conducerea Colegiului Național „Moise Nicoară” și membri ai familiei Marconi.
“Îmi aduc aminte cu drag de domnia sa și îi păstrez un respect pe vecie. Inițiativa pe care Primăria Arad și Colegiul Național <<Moise Nicoară>> au avut-o este lăudabilă. Acest teren frumos trebuia să poarte un nume deosebit: Ioan Marconi. Să aibă odihnă veșnică și să ne gândim mereu la el, iar voi, copii, să știți că aveți datoria să păstrați vie memoria acestui dascăl și să aveți grijă ca acest teren să arate la fel și peste ani și ani”, a declarat inspectorul școlar general, Marius Gondor.
Născut pe 12 ianuarie 1939, Ioan Marconi s-a remarcat ca sportiv la Universiada din 1964, când a câștigat medalii de aur pentru România în probele de 100 și 200 de metri garduri, dar și cursele de 400 și 800 metri și cea de ștafetă (4×400 m). Multiplu campion național în probele amintite, Ioan Marconi devine apoi antrenor. Timp de aproape trei decenii a fost profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național „Moise Nicoară”. De altfel domnia sa este cea care după 1989 înființează la „Slavici” clasele cu program sportiv, fiind membru fondator al Comisiei Județene de Atletism. În anul 1993 devine decanul Facultății de Sport din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, iar ulterior este cadru didactic la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, implicându-se activ în reintroducerea arenei „Gloria” în circuitul atletismului.
Ioan Marconi s-a stins din viață în luna iunie a acestui an, la vârsta de 84 de ani.